Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΕΠ: Πώς να ΜΗΝ πολεμήσετε τον παράνομο τζόγο!

Την ώρα που ο παράνομος τζόγος σπάει ρεκόρ εισπράξεων, εις βάρος της κοινωνίας και των κρατικών εσόδων, η ηγεσία της Επιτροπής Παιγνίων εξαπολύει… θεωρίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η πραγματικότητα όμως είναι οφθαλμοφανής και αμείλικτη.

ΕΕΕΠ: Πώς να ΜΗΝ πολεμήσετε τον παράνομο τζόγο!

Η βροχή ανακοινώσεων που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης προκειμένου να δικαιολογήσει την επαπειλούμενη ακύρωση της επένδυσης των VLTs από τον ΟΠΑΠ συνοδεύεται από το ίδιο μονότονο επιχείρημα: Πως ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ και οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του, που συναποφασίζουν για την τύχη επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και «απλά επιχειρούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς κανόνες στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών».

Εν τούτοις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο παράνομος τζόγος ανθεί σήμερα στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας τζίρους δισεκατομμυρίων, από παίκτες που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό, κοινωνικής, φορολογικής αλλά και νομικής υφής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΕΕΠ, ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον νόμιμο, αν δεν συνυπολογιστεί το Διαδικτυακό Στοίχημα!

Με δεδομένο πως ο ΟΠΑΠ καταβάλλει ως φόρο στο δημόσιο το 30% των μεικτών εσόδων του, μπορεί κάποιος να υπολογίσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνουν ετησίως τα κρατικά ταμεία από το γεγονός πως συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητες οι παράνομες λέσχες με «φρουτάκια», αλλά και τις παράπλευρες απώλειες σε κοινωνικό επίπεδο, από τον εθισμό σε χώρους παρανομίας, χωρίς οιονδήποτε περιορισμό και έλεγχο.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προξενεί απορία το γεγονός ότι γνώστες της αγοράς τυχερών παιγνίων παρομοιάζουν χαριτολογώντας τις δρακόντειες ρυθμίσεις που επιδιώκεται να επιβληθούν στη νόμιμη αγορά παιγνιομηχανών, με έναν κανονισμό νομιμοποίησης της πορνείας, ο οποίος θα προέβλεπε ότι οι πελάτες πρέπει κατά την είσοδό τους στο ευαγές ίδρυμα να καταθέτουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είναι… ύπανδροι), να καταθέτουν φωτοτυπία ταυτότητας, αλλά και φορολογική ενημερότητα ώστε να βεβαιωθούν οι αρμόδιοι πως δεν σπαταλούν για αλλότριους σκοπούς το ποσό της επόμενης δόσης προς την εφορία!

Στην ουσία, οι αυστηρότατες τεχνικές και άλλες προδιαγραφές που ενέταξε αιφνιδιαστικά στον κανονισμό των VLTs η διοίκηση Στεργιώτη συμβάλλουν στη διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος με τα παράνομα «φρουτάκια», όχι μόνον διότι καθυστερούν επί μήνες την υλοποίηση των επενδύσεων στα νόμιμα VLTs, απειλώντας να τις ματαιώσουν, αλλά και διότι δημιουργούν υπερβολική πληθώρα αντικινήτρων στον συγκυριακά παράνομο σήμερα παίκτη, να ενταχθεί σε ένα νόμιμο πλαίσιο.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη σφοδρή αντίδραση του OΠΑΠ, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να προχωρήσει σε μια επένδυση, αν δεν δημιουργούνται ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την υποκατάσταση μεγάλου μέρους του παράνομου τζόγου, διότι τότε, πολύ απλά, θα αποτύχει!

Ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ δεν φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός πως ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τους λόγους που αποφάσισε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα μέσω των νόμιμων VLTs, καθώς οι πλέον κακεντρεχείς υπενθυμίζουν την πολυετή θητεία του στον χώρο των καζίνο, οι διοικήσεις των οποίων είχαν καταθέσει σειρά προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να μην πάρει ποτέ ο OΠΑΠ την άδεια για τα VLTs.

Ούτε φαίνεται να ζυγίζει τις ζημίες, όχι μόνο για τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά ταμεία, αλλά και για την υπόλοιπη οικονομία από την πιθανή ακύρωση της επένδυσης: Η τοπική αγορά ακινήτων και κατασκευών θα έπαιρνε μια ισχυρή τονωτική ένεση με την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, το οποίο θα αυξανόταν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τους υπο-παραχωρησιούχους που θα λειτουργούσαν τα υπόλοιπα 18.500 μηχανάκια. Στα καταστήματα θα έβρισκαν νόμιμη εργασία περίπου 5.500 άνθρωποι, οι οποίοι θα είχαν επιλεγεί με τις αυστηρές προδιαγραφές που προέβλεπε από την αρχή ο κανονισμός λειτουργίας των VLTs.

Ασφαλώς, ουδείς θεωρεί πως η νόμιμη αγορά των τυχερών παιχνιδιών πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη ή με κανονισμούς-λάστιχο, μόνο και μόνο επειδή θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα γίνουν επενδύσεις.

Οι αποφάσεις όμως πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν σε μια αγορά, προκειμένου σταδιακά (και αυτή είναι ίσως η λέξη-κλειδί) να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αλλά και να διασφαλιστεί το κοινωνικό συμφέρον, που δεν έχει μόνο οικονομικές παραμέτρους.

Σε μια αγορά όπως η ελληνική, όπου ο παράνομος τζόγος έχει εξελιχθεί σε πραγματική «βαριά» βιομηχανία κερδών, δρώντας ανεξέλεγκτα, καθώς οι όποιες προσπάθειες καταστολής του φαινομένου προφανώς δεν είχαν καμία επιτυχία, είναι από ανεδαφικό έως ύποπτο να επιχειρούν κάποιοι την εκ των πραγμάτων προστασία της, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο το οποίο:

-Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα ακυρώσει μια μεγάλη νόμιμη επένδυση που θα αυξήσει τα έσοδα και του κράτους (με σαφείς περιορισμούς και υποχρεώσεις τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και τους παίκτες), αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τους παράνομους.

-Και στην καλύτερη, θα προσφέρει σωρεία κινήτρων στους θαμώνες των παράνομων χώρων να παραμείνουν… εκεί που βρίσκονται εσαεί!

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά στη χώρα μας που κάποιοι προωθούν δρακόντειες ρυθμίσεις, οι οποίες θα φέρουν τελικά ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο πολλές φορές στο παρελθόν, είτε από ανικανότητα και ιδεοληψία, είτε για άλλου είδους… βαθύτερους λόγους. Από τους χιλιάδες πολεοδομικούς κανόνες έως τις αμέτρητες φορολογικές διατάξεις που ώθησαν μεγάλο μέρος των πολιτών σε μικρές ή μεγαλύτερες παρανομίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους μηχανισμούς της διαφθοράς και της «συναλλαγής» με το κράτος.

Ωστόσο η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την επανάληψη τέτοιου είδους φαινομένων.

Καλό θα είναι λοιπόν, η ηγεσία της ΕΕΕΠ να αναθεωρήσει τη στάση της, αντί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τις θύελλες λέξεων που εξαπολύει εσχάτως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v