Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Το μπάχαλο με τη μετεγκατάσταση 80 φορέων

Μάχη για τη μετεγκατάσταση δεκάδων φορέων δίνει η ακέφαλη Ελληνικόν ΑΕ και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Πώς το δημόσιο, με έφεση, θέλει να φέρει μέσα στο ακίνητο μεγάλο μισθωτή που είχε συμφωνήσει να αποχωρήσει έναντι αδρής αποζημίωσης.

Ελληνικό: Το μπάχαλο με τη μετεγκατάσταση 80 φορέων

Οι σοβαρές δυσκολίες στη μετεγκατάσταση των περίπου 80 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που στεγάζονται στο Ελληνικό αναδεικνύουν τα τεράστια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να ευδοκιμήσει η παραχώρηση του ακινήτου στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, που είχε καταθέσει τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε προ μηνών στην άσκηση έφεσης εναντίον διαιτητικής απόφασης που είχε εκδοθεί το 2013 και προέβλεπε την παράδοση έκτασης 287 στρεμμάτων στο Ελληνικό από μισθώτρια εταιρεία, έναντι αποζημίωσης 12.000.000 ευρώ.

Αν το δημόσιο κερδίσει την έφεση, τότε η μισθώτρια εταιρεία, που είχε δεχθεί τη διαιτητική απόφαση και συνεπώς επέστρεφε τα 287 στρέμματα στην Ελληνικόν ΑΕ, μπορεί να επανεγκατασταθεί στο πρώην αεροδρόμιο αφού θα αναβιώσει το παλαιό μισθωτικό συμβόλαιο!

Ο τυχερός ιδιοκτήτης (είτε θα λάβει 12 εκατ., είτε θα επιστρέψει στο ακίνητο!) δεν έχει γίνει γνωστός. Το Euro2day.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Ελληνικόν ΑΕ, ο οποίος επίσης δήλωσε άγνοια.

Σημειώνεται πως η Ελληνικόν ΑΕ, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, παραμένει τους τελευταίους μήνες χωρίς διοίκηση. Το διοικητικό συμβούλιο το οποίο είχε διοριστεί, με απόφαση της τότε αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, αποτελούνταν κυρίως από ανθρώπους που είναι κατά της παραχώρησης της έκτασης και του σχετικού διαγωνισμού! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν και ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, εκ των ηγετικών παραγόντων της επιτροπής κατά της παραχώρησης.

Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, που προβλέπει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι συγκεκριμένοι παραιτήθηκαν, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αντικατασταθεί.

Στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου και στον Αγιο Κοσμά στεγάζονται 44 φορείς του δημοσίου καθώς και 36 ιδιωτικές επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας). Στο ακίνητο παραμένουν σήμερα 31 από τους 44 δημόσιοι φορείς, οι οποίοι καταλαμβάνουν συνολική έκταση 1.491 στρεμμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, «675 από τα ανωτέρω 1.491 στρέμματα κατέχονται από 2 φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία προγραμματισμένης σταδιακής αποχώρησης». Τα υπόλοιπα 816 στρέμματα κατέχονται σήμερα από 29 δημόσιους φορείς. «Οι 10 εξ αυτών καταλαμβάνουν μεν έκταση 80 στρεμμάτων, έχουν όμως δεσμευθεί ότι θα αποχωρήσουν μόλις ειδοποιηθούν, ενώ πέντε φορείς που καταλαμβάνουν έκταση 158 στρεμμάτων έχουν συμφωνήσει να αποχωρήσουν εφόσον εξευρεθεί η νέα θέση και η δαπάνη μετεγκατάστασης».

Όμως, «οι υπόλοιποι 14 δημόσιοι φορείς, οι οποίοι καταλαμβάνουν έκταση 578 στρεμμάτων, δεν έχουν συμφωνήσει να αποχωρήσουν, κατέχουν ζωτικά τμήματα της έκτασης και είναι απαραίτητη η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών και ενεργειών από τα εποπτεύοντα, τους μη ανταποκρινόμενους χρήστες, υπουργεία».

Για τους ιδιώτες, η Ελληνικόν ΑΕ πέτυχε την απομάκρυνση έντεκα χρηστών και από τους υπόλοιπους είκοσι πέντε που καταγράφηκαν, έχει επιτευχθεί ήδη η οριστική απομάκρυνση εννέα, ενώ αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές για την απομάκρυνση άλλων οκτώ χρηστών.

Επιτελικό ρόλο στην προσπάθεια παράδοσης τμημάτων της έκτασης στην Ελληνικόν ΑΕ ενόψει της παραχώρησης έχει η ΕΜΟΕ, η διυπουργική Επιτροπή Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού, στην οποία προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v