Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνιες στο ΕΛΚ για τη στάση της ΝΔ

Ποιοι παράγοντες καθυστερούν τη διαδικασία ενόψει της 22ας Νοεμβρίου. Οι συστάσεις των... συμμάχων στη Μαδρίτη και η τοποθέτηση Μεϊμαράκη στο συνέδριο του ΕΛΚ. Πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος ασφαλιστικό και παιδεία.

Γκρίνιες στο ΕΛΚ για τη στάση της ΝΔ

Μπορεί σχεδόν η όλη ΝΔ να έχει... μετακομίσει στην Μαδρίτη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο το μυαλό όλων βρίσκεται εντός των τειχών και στις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Τα διαδικαστικά (κάποια εκ των οποίων είναι απόλυτα ουσιώδη) για το στήσιμο της κάλπης δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει στο σύνολό τους και ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες μήπως και δεν προλάβουν τις χρονικές προθεσμίες.

Για σήμερα το απόγευμα (15:30) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), για πρώτη φορά μετά τα τραγελαφικά που είχαν γίνει πριν από δέκα περίπου μέρες και με την απουσία τριών μελών της: του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη και του συμβούλου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εκπροσώπου του στην Επιτροπή, Θόδωρου Αμπατζόγλου, οι οποίοι βρίσκονται στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν διάφορα θέματα, όπως ο τόπος που θα στηθούν οι κάλπες και ο ορισμός των εφορευτικών επιτροπών, όμως στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της εταιρίας που θα αναλάβει να οργανώσει τη διαδικασία. Θέμα που πιθανότατα θα συζητηθεί την Παρασκευή, σε νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και αφού έχει επιστρέψει η αντιπροσωπεία του κόμματος.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που μια εταιρία αναλάβει τη διαδικασία είναι 30-35 μέρες και εφόσον επαληθευτούν οι φήμες για κατάθεση ένστασης μιας από τις τέσσερις εταιρίες που απορρίφθηκαν από τη συνέχεια, αντιληπτό είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα αρχίζουν και γίνονται πιεστικά, με απρόβλεπτες τις συνέπειες.

Κώδωνας του κινδύνου

Προς το παρόν, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μαδρίτη, όπου κυρίαρχα ζητήματα στην ατζέντα θα είναι το προσφυγικό και η χάραξη Κοινής Πολιτικής Ασύλου, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθούν και τα της οικονομίας και δη η κατάσταση στη χώρα μας. Μάλιστα δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, Ευρωπαίοι ιδεολογικοί σύμμαχοι της ΝΔ να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη της πολυπληθούς ελληνικής αποστολής (ανάμεσά τους και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί), προκειμένου να κρατήσουν σταθερή στάση υπέρ της συμφωνίας και να μη θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία του προγράμματος.

Όπερ σημαίνει ότι δεν δικαιολογούν την καταψήφιση από τη ΝΔ των μέτρων που συνοδεύουν το νέο μνημόνιο, όπως συνέβη στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τοποθετηθεί στο συνέδριο τόσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναλύοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όσο και για την πορεία του ΕΛΚ σε σχέση με το μέλλον της Ένωσης, ενώ θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του.

Πολυμέτωπη επίθεση

Την ίδια ώρα, εντός των τειχών, επιχειρώντας να βγει από την εσωστρέφεια, η ΝΔ εξαπολύει πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και την παιδεία. Έτσι χθες:

1. Διά του Γιάννη Βρούτση καταγγέλθηκε πως «η κυβέρνηση βαφτίζει "μεταρρύθμιση" το γκρέμισμα των επικουρικών συντάξεων, θίγοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

2. Με αφορμή τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, με ανακοίνωση της Συγγρού, διαμηνύθηκε σε αυστηρούς τόνους ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο».

3. Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην Παιδεία, η ΝΔ υπενθύμισε πως τον χαρακτήρισε «λάθος» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «αυτός είναι τελικά ο στόχος της "Αριστεράς του Τίποτα". Η εξίσωση προς τα κάτω».

4. Μέσω του Θόδωρου Φορτσάκη, υπογράμμισε τον κίνδυνο κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη η εύρεση των αναγκαίων κονδυλίων για τη συνέχιση της απασχόλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού προσωπικού του.

5. Με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνη» η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

6. Καταγγέλθηκε από τον τομεάρχη Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Κυριαζίδη η διάταξη που υπερψήφισε η κυβέρνηση για τα Ταμεία των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, με την οποία καταργήθηκε, και μάλιστα αναδρομικά, η δυνατότητα που υφίστατο για μετατροπή των κλάδων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

7. Με ερώτησή του στη Βουλή, ο Νικήτας Κακλαμάνης κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v