Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολάντ: Θα βάλουμε το θέμα του χρέους στο τραπέζι

Επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας χαρακτήρισε την παρουσία του στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος. Για προσφυγικό, χρέος και μεταρρυθμίσεις συζήτησε με Παυλόπουλο. Είναι απαραίτητες νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, τόνισε. «Οποιος αγαπά την Ελλάδα, έρχεται για διακοπές αλλά και επενδύει στην Ελλάδα».

Ολάντ: Θα βάλουμε το θέμα του χρέους στο τραπέζι

Με το καλημέρα ο γάλλος πρόεδρος έβαλε το θέμα του χρέους στην ατζέντα. Αρχικά με δηλώσεις του σε γάλλους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη και εν συνεχεία δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα ο Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση να στηριχθεί η χώρα με επενδύσεις. «Οποιος αγαπά την Ελλάδα, έρχεται για διακοπές αλλά επενδύει και στην Ελλάδα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

"Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι "η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει".

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι "πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη".

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι "ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Παρέμβαση για χρέος και λιτότητα ζητά ο Παυλόπουλος

Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας έθεσε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του Ελληνικού Λαού, και οι εταίροι μας και δανειστές μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα.

Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον 'Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Νωρίτερα ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον Φρ. Ολάντ στο προεδρικό Μέγαρο και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στην χώρα μας. «Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για όσα έχει πράξει «όχι μόνο υπέρ της Ελλάδας» και τόνισε ότι «ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα και την Γαλλία». «Θεωρούμε την Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα εργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης για να σταθεί περισσότερο στον άνθρωπο. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που βασίζονται στο ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία πολιτική αυστηρής λιτότητας». Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, πάντα στους κανόνες της Ευρωζώνης.

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός μπορούν να έχουν αιτιάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδας. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Να φυλάξουμε τα σύνορα και να προστατέψουμε τον άνθρωπο. Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού δεν μπορεί να λυθεί, σημειώνοντας ότι η Γαλλία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας Λύση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία και όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες. Αλλά το έχω πει ξανά η επόμενη συζήτηση θα είναι για το χρέος και η οποία πρέπει να ξεκινήσει», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των επενδύσεων στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «η επίσκεψη μου έχει και έναν άλλο σκοπό ότι μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και φυσικά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία. Ακόμη κι αν η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Είμαι επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπείας και το μήνυμα είναι σαφές: Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα βεβαίως έρχεται διακοπές το καλοκαίρι, όπως κάναμε όλοι αλλά επενδύει και στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά της μαζί με τα μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει και ήταν σημαντικό να δείξουμε και εμείς ότι θέλουμε να μείνει. Η Γαλλία, φίλος της Ελλάδας, επίσης στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Τι θα ήταν άλλωστε η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία;», αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της. Η Γαλλία ζητά και από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα μας. «Γνωρίζω την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα είναι τα συνορά μας»

Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του», ανέφερε ο κ. Ολάντ.

"Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας" είπε ο Γάλλος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σε σχέση με τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος – πρόσθεσε.

«Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο κ.Ολάντ σημειώνοντας ότι «στις 19 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ' αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παραμένουν, καθώς και στην εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη, η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι ήδη καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες τεχνικής βοήθειας σε θέματα μεταρρύθμισης του κράτους και της φορολογίας, ειδικότερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Με την προσφορά αυτής της βοήθειας, επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε μια φιλία αδιάψευστη, χάρη στις δοκιμασίες που κατορθώσαμε να υπερβούμε από κοινού και μάλιστα από τις πρώτες ώρες του Αγώνα για την ανεξαρτησία σας» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία μεταξύ των δύο χωρών, δημιούργησε ισχυρότατους δεσμούς μεταξύ τους.

Σχετικά με το Προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος και στον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την «εξαιρετική υποδοχή» που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής που τον συνοδεύουν, εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

«Η μακρά πολιτική σας σταδιοδρομία, που επιστέφθηκε στην αρχή του έτους με την εκλογή σας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αποτελεί άλλωστε μαρτυρία. Δεν ξεχνάμε την ενεργητικότητα και την πεποίθηση που θέσατε στην υπηρεσία των διμερών μας σχέσεων με την ιδιότητα του προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος/Γαλλίας» δήλωσε ο κ.Ολάντ και πρόσθεσε: «Επιθυμώ επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον ένθερμο Ευρωπαίο που είστε. Στα διάφορα καθήκοντα που ασκήσατε, φανήκατε πάντοτε με αποφασιστικότητα οπαδός της όλο και στενότερης ολοκλήρωσης, πιστός στη φιλοδοξία της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών σας».

Στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί. Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθησαν επίσης αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

 


Real.gr ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΛΑΝΤ από realmedialive 


Real.gr ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v