Ντομπρόβσκις: Συμβιβαστική λύση στα κόκκινα δάνεια

Πλειστηριασμοί, ανακεφαλαιοποίηση και κοινοτικοί πόροι στην ατζέντα των συζητήσεων Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Αποδεσμεύτηκαν 835 εκατ., έρχονται επιπλέον 500 εκατ. εντός μηνός. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ντομπρόβσκις: Συμβιβαστική λύση στα κόκκινα δάνεια

Υπάρχει η βούληση να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη, υποστήριξε ο Βαλ. Ντομπρόβσκις, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη, σχολιάζοντας την εμπλοκή που υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί λύση.

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως η λογική των θεσμών και της Κομισιόν είναι να προστατευθούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ελληνική κυβέρνηση είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία από τους πλειστηριασμούς για όσους ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «ξέρετε πως η άποψη των θεσμών και της Commission είναι πως θα πρέπει στην περίπτωση των κόκκινων δανείων να προστατευθούν τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και έχουμε αντιμετωπίσει και με άλλα κράτη μέλη και πρέπει να σας πω ότι στην περίπτωση των κόκκινων δανείων η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο». 

Στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί «έντιμος συμβιβασμός» για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας» συνέκλινε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία σημείωσε ότι «και αυτό το συζητήσαμε και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα είχαμε πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οπότε πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα». 

«Είμαστε σε σωστή πορεία»

«Είμαστε σε σωστή πορεία όσον αφορά στη συνεργασία μας και στην επίτευξη των στόχων», δήλωσε ο Βαλ. Ντομπρόβσκις (ο οποίος αργότερα θα συναντηθεί με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Αλέξη Τσίπρα). «Συζητήσαμε τα φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων, και έχουν γίνει ήδη πολλά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι επιτυχής η αξιολόγηση.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα, γιατί θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν τρία στοιχεία για να κλείσει:

* Πολιτική θέληση και εθνική αίσθηση κατοχής των μεταρρυθμίσεων.

* Τεχνική και διοικητική ικανότητα για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

* Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Θα προσφέρουμε στοχευμένη βοήθεια σε χώρους όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Οι σημερινές συναντήσεις μού έδωσαν μια συνεκτική εικόνα για το πώς μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη η οικονομία. Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με κοινοτικά κονδύλια τα έργα, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

Αναφέρθηκε στα 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης το 2015 και το 2016 στη βάση των αποφάσεων. Μεταφέρουμε 835 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια έως το τέλος του μήνα. 

Τσακαλώτος: Στο επίκεντρο τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης τελείωσε την Παρασκευή. Συζητήσαμε την πρόοδο που υπήρξε αλλά και για το πρόβλημα που αφορά τσην προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δύο εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, τόνισε.

Μιλήσαμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα τεχνικά ζητήματα, καθώς και για τη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ. Πρέπει να έχουμε μια διακυβέρνηση που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και την αίσθηση του ελληνικού λαού τα λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει, είπε ο υπουργός.

«Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό και τις προτάσεις που πρέπει να παρουσιάσουμε ώστε να επιτυγχάνονται βραχυπρόθεσμα κάποιες εξοικονομήσεις και παράλληλα να εξασφαλίζεται μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα», πρόσθεσε.

Για την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οσο περισσότερη τεχνική βοήθεια υπάρχει έγκαιρα, τόσο καλύτερα μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη βοήθεια που πρόσφεραν τους τελευταίους μήνες τόσο αυτός όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σταθάκης: Αποκαταστάθηκε η ροή χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ

Είχαμε εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντομπρόβσκις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Κάναμε εκτενή παρουσίαση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούργιου, είπε ο υπουργός Οικονομίας. Ενημερώσαμε για τις προσπάθειες που έγιναν τον Σεπτέμβριο, οπότε είχαμε απορρόφηση 2 εκατ. ευρώ ημερησίως. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. 

Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει με έργα όπως αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Συζητήσαμε για την αξιολόγηση, αλλά και το γνωστό θέμα (σ.σ. πλειστηριασμοί), για το οποίο έγινε ενημέρωση.

*Το πλήρες κείμενο της κοινής συνέντευξης του Βάλντις Ντομπρόφσκις με τους Γ. Σταθάκη, Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v