Η επιτυχία φέρνει πίεση στους εργαζόμενους της Lego

Οι πωλήσεις της Lego επανέκαμψαν δυναμικά και το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά 23%. Έτσι, η εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη του κλάδου, αφήνοντας πίσω την αμερικανική Mattel. Ομως η πίεση στους εργαζόμενους ολοένα και αυξάνεται.

Η επιτυχία φέρνει πίεση στους εργαζόμενους της Lego

Είναι μία απο τις πετυχημένες εταιρίες παιγνιδιών στο κόσμο . Τα τουβλάκια της έχουν μετατραπεί σε σύμβολο ενω η παραγωγή της δεν φτάνει για να ικανοποιήσει την ζήτηση. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι της αισθάνονται ολο και μεγαλύτερη εργασιακή πίεση.

Η εταιρία έχει εργοστάσια στην χώρα που έχει την έδρα της δηλαδή στη Δανία αλλά και στην Ουγγαρία, την Τσεχία και το Μεξικό. Σύντομα θα αρχίσει παραγωγή και στην Κίνα για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασιατικών αγορών.

Η ζήτηση όμως είναι τόσο μεγάλη ώστε εκπρόσωποι της εταιρίας να προειδοποιούν ότι παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια της δουλεύουν στο μέγιστο, εντούτοις είναι πιθανόν η παραγωγή να μη αρκεί για καλύψει την τεράστια ζήτηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.«Δεν θα τα καταφέρουμε να παραδώσουμε όλες τις παραγγελίες μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lego χωρίς να προσδιορίσει ποια σειρά παιχνιδιών θα επηρεαστεί περισσότερο και ποιες χώρες.

Οι πωλήσεις της Lego επανέκαμψαν δυναμικά και το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά 23%.Έτσι, η εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη του κλάδου, αφήνοντας πίσω την αμερικανική Mattel, σε μία κούρσα όπου η πρωτιά αλλάζει από τρίμηνο σε τρίμηνο.Μυστικό της επιτυχίας της Lego, το γεγονός ότι εισέβαλε με επιτυχία στον ψηφιακό κόσμο των παιδικών παιχνιδιών.

Αυτή είναι η μία όψη : της επιτυχίας. Υπάρχει όμως και άλλη: Μετά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι εργαζόμενοι στην Lego βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση για να διατηρήσουν τα καλά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που λένε ότι "πνεύμα Lego" χάνεται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ πριν ένα περίπου χρόνο που είχε κάνει η η δανική εφημερίδα Jyllands Posten, οι εργαζόμενοι στην Lego, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της εντατικοποίησης. Απο την μία πλευρά , η πίεση για παραγωγή και απο την άλλη οι συνεχείς αξιολογήσεις για να διαπιστωθεί αν τους αξίζει ένα μπόνους έχει αυξήσει το άγχος και έχει προκαλέσει εργασιακή πίεση.

Το πρόβλημα εμφανίζεται επίσης σε τακτικές έρευνες για την επιχείρηση, αναφέρει η εφημερίδα. Για παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν αν θα συνιστούσαν σε άλλους να εργαστούν σε Lego το ποσοστό εκείνων που απάντησαν θετικά ήταν μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν. Απο 62% που ήταν το 2011 έπεσε στο 53% το 2013.

Η εταιρία αρνήθηκε τις επισημάνσεις της εφημερίδας και ο εκπρόσωπος της έκανε λόγο για "υπερβολική ανισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

Πηγή: Premium.paratiritis.gr  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v