Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταργείται η 35ετία για τους δημόσιους υπαλλήλους

Με υπουργική απόφαση κλείνει ο δρόμος για συνταξιοδότηση πριν από 67 χρόνια ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Ανατρέπονται και θεμελιωμένα δικαιώματα όσων είχαν συμπληρώσει την 35ετία έως τις 18 Αυγούστου. Αναλυτικοί πίνακες. Πως σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Καταργείται η 35ετία για τους δημόσιους υπαλλήλους

Ανοίγει ο δρόμος και για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της κατάργησης όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 67 (ή 62 με 40 έτη ασφάλισης) έως το 2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης. Η υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες, σε ΦΕΚ, και φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη οδηγεί και τους δημοσίους υπαλλήλους σε αύξηση των ορίων ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μαζί με την κατάργηση της 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας στο δημόσιο που καταργείται, όπως προβλέπεται άλλωστε στο 3ο Μνημόνιο, καταργούνται και θεμελιωμένα δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν όποτε ήθελαν, και τώρα πρέπει να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο 58 ετών και 6 μηνών. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, όσοι είχαν τριάντα πέντε χρόνια υπηρεσίας έως τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο, όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.

Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία έως τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.

Παράλληλα, στη νέα αυτή υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1−1−2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.

Υπαγόμενοι στους Πίνακες.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 υπάγονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 έως και 37 έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021. Το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης, κατά περίπτωση και το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης, όπως ισχύουν. Και επισημαίνεται ότι «Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 18−8−2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία αυτή το ισχύον, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης».

Επίσης, ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος, αντίστοιχα. Εδώ έρχεται η δεύτερη «βόμβα», καθώς η απόφαση ορίζει ότι «για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1−1−2022 σε 40.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 υπάγονται τα πρόσωπα που η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007, όπως ισχύουν, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά περίπτωση, με εξαίρεση τους γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω, στην περίπτωση δε αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα εξ αυτών. Αφορά δηλαδή όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των βαρέων ή στην περίπτωση γονέων με ανίκανο τέκνο (το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον έναν από τους δύο γονείς).

Πως σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας

«Η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία σε βάρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων δεν έλειψαν ούτε την ημέρα της εθνικής επετείου του μεγάλου ΟΧΙ του ελληνικού λαού.

Έτσι, με περισσή υποκρισία, αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση ανακαλύπτουν σε μία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) εκείνα που και οι ίδιοι ψήφισαν σε προηγούμενους νόμους. Υποκρίνονται, μάλιστα, τους έκπληκτους όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι καμία υπουργική απόφαση και καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να αλλάξει νόμο.

Κατά συνέπεια, η σφοδρή κριτική για την Κοινή Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη-Κατρούγκαλου είναι απολύτως έωλη καθώς η ΚΥΑ αναφέρεται στο νόμο 4336/2015 και 4093/2012 όπου ορίζονται ποιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι εξαιρούνται από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των οποίων η αναφορά θεωρήθηκε περιττή.»

***Δείτε το ΦΕΚ με τα νέα όρια ηλικίας στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v