Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Ποιοι καίγονται, ποιοι σώζονται από την κατάργηση της 35ετίας

Οι μεγάλοι χαμένοι του δημοσίου. Ποιοι θίγονται από τη νέα υπουργική απόφαση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί για το τέλος της 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας στο δημόσιο. Ποιες οι διαφορές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Δημόσιο: Ποιοι καίγονται, ποιοι σώζονται από την κατάργηση της 35ετίας

Άλλοι 50.000 με 60.000 ασφαλισμένοι στο δημόσιο προστίθενται στους περίπου 150.000 του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θίγονται από τις δύο υπουργικές αποφάσεις που κλείνουν σταδιακά, μέσα σε 6 χρόνια, κάθε πόρτα ή παράθυρο συνταξιοδότησης νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ή του 62ου, με 40 έτη ασφάλισης.

Η νέα υπουργική απόφαση αλλάζει το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρότινος στο δημόσιο, εξισώνοντάς το με αυτό που ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα. Συνδέει δηλαδή τη συνταξιοδότηση όχι μόνο με τα έτη υπηρεσίας αλλά και με συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Επιβαρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως παλαιούς ασφαλισμένους με 35ετία και γονείς με ανήλικα, καθώς τους εγκλωβίζει από τη συνταξιοδότηση, από 6 μήνες έως και 17 χρόνια (ακραίες και μεμονωμένες περιπτώσεις).

Διασώζονται δε μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει μέχρι την 18η Αυγούστου 2015 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τόσο δηλαδή τον χρόνο ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας.

Εντύπωση προκαλεί, εάν παραμείνει έτσι η διατύπωση και δεν υπάρξει διόρθωση, ότι θίγονται και ασφαλισμένοι που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο, πριν από τις 18 Αυγούστου 2015. Στην αντίστοιχη υπουργική απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα ορίζεται ότι δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 15.000 «παλαιοί» ασφαλισμένοι -που φιλοδοξούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας όποτε έπιαναν την 35ετία- «παγιδεύονται» καθώς βάσει της απόφασης, με 35ετία το όριο ξεκινά από τα 58 και αυξάνεται μέχρι τα 62, ενώ για 37ετία ξεκινά από το 55ο έτος.

Παγίδα θεωρούν οι ειδικοί και την πρόβλεψη ότι όσοι μέχρι και το 2021 δεν προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης, από το 2022 και μετά η πόρτα εξόδου ανοίγει με τη συμπλήρωση 40 ετών δουλειάς.

«Χαμένοι» θεωρούνται τέλος και οι γονείς ανηλίκων, κυρίως μητέρες που είχαν πιάσει 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 και πλέον θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v