Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test: Που βγαίνει ο λογαριασμός ανά τράπεζα

Ανακοινώνονται και επίσημα το πρωϊ του Σαββάτου τα αποτελέσματα των stress test. Που κινούνται οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό και το δυσμενές σενάριο. Επεται μπαράζ ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα. Αρχίζει η μάχη για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Stress test: Που βγαίνει ο λογαριασμός ανά τράπεζα

Έτοιμες να ριχτούν στην μάχη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου είναι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες γνωρίζουν ήδη το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα ανακοινώσει και επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 11.30 π.μ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 14 δισ. ευρώ και το ύψος των αναγκών του βασικού σεναρίου προσδιορίζονται στην περιοχή των 4,5-5 δισ. ευρώ.

Επενδυτικές πηγές υποστηρίζουν στο Euro2day.gr πως οι ξένοι επενδυτές κατά την διάρκεια των επαφών τους με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να τοποθετήσουν κεφάλαια ύψους έως 6 δισ. ευρώ.

Βασική παράμετρος που θα κρίνει το ύψος της επένδυσης των ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η διευκρίνιση των όρων συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών κ.ά. 

Ασφαλείς πληροφορίες της Euro2day.gr αναφέρουν ότι το μείγμα cocos και κοινών μετοχών όσον αφορά την συμμετοχή του Ταμείου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 70% cocos και 30% κοινές μετοχές.

´Οσο για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα, μολονότι οι διοικήσεις τηρούν σιγή ιχθύος, οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

* Για τον όμιλο της Alpha Bank το ποσό του βασικού σεναρίου είναι το μικρότερο της αγοράς και κινείται στην περιοχή των 250-270 εκατ. ευρώ με το δυσμενές να διαμορφώνεται στα 2,5-2,7 δισ. ευρω.

* Για τον όμιλο της Eurobank το ύψος του βασικού σεναρίου εκτιμάται στην περιοχή των 500-600 εκατ. ευρώ και στο δυσμενές κοντά στα 2,2-2,3 δισ. ευρώ.

* Στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας Πειραιώς κινούνται στην περιοχή των 1,6-1,8 δισ. ευρώ και στο δυσμενές άνω των 4 δισ. ευρώ, όπως και το δυσμενές για την Εθνική Τράπεζα.

Με βάση τις ίδιες πηγές τα κεφάλαια που θα κληθεί να βγάλει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Ήδη σε ειδικό λογαριασμό έχουν πιστωθεί από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, κατόπιν σχετικής απόφασης του Eurogroup τον περασμένο Αύγουστο.

Στο μεταξύ αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress tests από την ΕΚΤ θα συγκληθούν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Αύριο Κυριακή με πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, απόφαση που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ξένοι επενδυτές.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανά πάσα στιγμή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών με στόχο την κάλυψη του ποσού της αύξησης κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v