Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Με το προαιρετικό άνοιγμα καταστημάτων αύριο 1 Νοεμβρίου ξεκινά επίσημα το 10ήμερο των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων. Μικρές προσδοκίες αλλά μεγάλη η αδημονία των εμπόρων. Σύμμαχος ο καιρός, κόντρα η απεργία εργαζομένων.

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Αδημονία για τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις και για την κυριακάτική λειτουργία δείχνει το ελληνικό λιανεμπόριο, το οποίο ελπίζει σε κάποια τόνωση της αγοραστικής κίνησης, μετά από ένα κακό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Οι προσδοκίες δεν είναι συγκεκριμένες είναι ωστόσο υπαρκτές για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της λιανικής, οι οποίες –παρά τις γνωστές τριβές- δείχνουν να έχουν αποδεχθεί το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων για λελογισμένο αριθμό Κυριακών αλλά και το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στον χώρο του εμπορίου, πρώτη ημέρα εκπτώσεων διαμαρτυρόμενοι κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Ο βαθμός συμμετοχής στην απεργία είναι άγνωστος αλλά οι έμποροι εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα, όπου επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λειτούργησαν κανονικά.

Ήδη από την Παρασκευή και πριν την επίσημη έναρξη του εκπτωτικού δεκαημέρου (από την 1η έως 10η Νομεβρίου), οι έμποροι σε κεντρικές αγορές της Αθήνας προχώρησαν σε εμφανείς μειώσεις τιμών, γεγονός –που αν και παράτυπο-εν τούτοις αποδεικνύει την ανυπομονησία τους για προσέλκυση καταναλωτών.

Η Κυριακή 1η Νοεμβρίου εκτιμάται από πολλούς ότι θα είναι μια «καλή» εμπορικά μέρα, καθώς βασίζονται στην αντίστοιχη περυσινή εμπειρία. Σημειώνουν ωστόσο ότι η αποδοτικότητα της μέρας έχει να συγκριθεί με το κακό εμπορικά τελευταίο δίμηνο και όχι με τα περυσινά αποτελέσματα, όπου «οι συνθήκες ήταν διαφορετικές».

Εν ολίγοις οι έμποροι διατηρούν μικρές προσδοκίες καθώς φέτος εκτός των capital controls, των εκλογών και της αβεβαιότητας, οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν περιορίσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα.

Για αρκετές επιχειρήσεις υπάρχει επίσης το πρόβλημα της προσφοράς, δηλαδή του ανεπαρκούς εφοδιασμού τους με εμπόρευμα, γεγονός που τις καθιστά ακόμη περισσότερο ανίσχυρες έναντι του ανταγωνισμού, που εντείνεται από τους ισχυρούς παίκτες ανά αγορά.

Σ'αυτό το πλαίσιο, οι έμποροι θεωρούν ως τελευταίο σύμμαχο τον... καιρό, ο οποίος αναμένεται ψυχρός, και άρα θα πυροδοτήσει κάποιες χειμερινές αγορές, αλλά και αίθριος, ώστε να επιτρέψει την εύκολη μετακίνηση καταναλωτών.

Στα τυπικά της συγκεκριμένης περιόδου, υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα την Κυριακή είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις, και το ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 11.00πμ έως τις 20.00 μμ. Επίσης οι εκπτωτικές ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Κυριακή, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v