Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακύρωσε το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη για Σκουριές

Ως αόριστη και πλημμελής κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αιτιολογία που επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ολομέλεια του ΣτΕ. Κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας και των εργαζόμενων. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις λέει ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ακύρωσε το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη για Σκουριές

Επισήμως σε λειτουργία με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών θα παραμεινουν τα μεταλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Kρίνοντας την κύρια προσφυγή οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν συμφωνα με πληροφορίες κατα πλειοψηφία την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, (ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) και το έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε την λειτουργία τους.

Προ μηνός το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε εκδώσει αντίστοιχη προσωρινή διαταγή που επέτρεπε την λειτουργία των μεταλλείων μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στα τέλη Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές τόσο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» , δεσμευόμενοι ουσιαστικά από την υπ' αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία έκρινε από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' Τμήματος, μεταξύ των άλλων ανέφεραν, ότι η αιτιολογία ότι «δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφ' ενός μεν αόριστη, καθ' όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφ' ετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μίγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξ άλλου τεθεί ο όρος από την διοίκηση».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις

Πάντως, από το γραφείο του νέου προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου με ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ρητώς οτι δεν έχουν εκδοθεί, δηλαδή δημοσιοποιηθεί, οι σχετικές αποφάσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Από το Γραφείο Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοινώθηκε ότι επί των υποθέσεων της εταιρείας ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., οι οποίες εκδικάσθηκαν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v