Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρείς όρους θα έχουν τα CoCos στην ανακεφαλαιοποίηση

Στο 8% το ετήσιο κουπόνι. Αυτόματη μετατροπή σε κοινές μετοχές, αν μια τράπεζα δεν μπορέσει να καταβάλει ολικώς δύο τακτικές πληρωμές, ακόμη και αν δεν είναι συνεχόμενες. Το όριο της επταετίας. Η φόρμουλα μετατροπής σε μετοχές.

Βαρείς όρους θα έχουν τα CoCos στην ανακεφαλαιοποίηση

Βαρείς όρους για τις τράπεζες που θα πάρουν νέα κρατική βοήθεια θα έχουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), με τις οποίες θα καλυφθεί κατά 75% το σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που θα παραμείνει ακάλυπτο από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα καλύπτει με κοινές μετοχές τυχόν κεφαλαιακό έλλειμμα που προκύπτει από το βασικό σενάριο και το AQR, και με αναλογία 75% CoCos και 25% μετοχών το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που δεν έχουν καλύψει οι ιδιώτες.

Ταυτόχρονα ρυθμίζει τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible -CoCos) ώστε να προσμετρούνται στο Common Equity Tier I (CET I):

- δεν θα έχουν προκαθορισμένη λήξη αλλά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα στην έβδομη επέτειο από την έκδοσή τους να ζητήσει την μετατροπή των ανεξόφλητων ομολογιών σε μετοχές.

- θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς (σ.σ. πιθανότατα ο CET I) υποχωρήσει κάτω από προκαθορισμένα ελάχιστα επίπεδα.

- θα αποφέρουν για το ΤΧΣ ετήσιο επιτόκιο 8% για τα πρώτα επτά χρόνια από την έκδοσή τους. Αν δεν αποπληρωθούν στην επταετία, προβλέπεται πέναλτι καθώς επιβάλλεται επιτόκιο αναπροσαρμογής που προκύπτει από το άθροισμα του επταετούς επιτοκίου mid-swap και τη διαφορά μεταξύ του αρχικού επιτοκίου και του επταετούς επιτοκίου mid-swap κατά την ημερομηνία έκδοσης. Ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ετησίως.

- Τα CoCos θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές εάν για οποιονδήποτε λόγο η τράπεζα δεν καταβάλει το σύνολο ή μέρος του τόκου σε δύο ημερομηνίες καταβολής, που δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες.

Τα CoCos θα εκδίδονται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε τράπεζας πριν ή μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και θα καλύπτονται από το ΤΧΣ εφόσον βέβαια μια τράπεζα συγκεντρώσει τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες (βασικό σενάριο και AQR) όχι όμως το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Η κάθε ομολογία θα έχει ονομαστική αξία 100 χιλ. ευρώ.

Τα «έξυπνα» CoCos, όπως αποκαλούνται στην αγορά, έχουν τέτοιους όρους που να λειτουργούν ως μοχλός πίεσης ή επιβράβευσης για τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ιδιώτες μετόχους.

Η φόρμουλα μετατροπής των CoCos σε μετοχές

Αν χρειασtεί να μετατραπούν σε μετοχές, εκδίδονται κοινές μετοχές, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται διαιρώντας το 116% της ονομαστικής αξίας των ανεξόφλητων ομολογιών με την τιμή μετατροπής. Η μετατροπή δε πρέπει να επέλθει εντός μηνός από την έλευση του γεγονότος που την προκαλεί (π.x. πτώση του CET I κάτω από το ελάχιστα αποδεκτό από τον επόπτη επίπεδο).

Είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να επιλέξει να αποπληρώσει το σύνολο ή μέρος των ομολογιών ανά πάσα στιγμή, στην αρχική ονομαστική αξία τους, πλέον τυχόν δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων (εξαιρούμενων τυχόν τόκων που έχουν ακυρωθεί). Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η τράπεζα να λάβει σχετική έγκριση από την ΕΚΤ, να έχει ικανοποιήσει προηγουμένως τυχόν άλλες απαιτήσεις που προηγούνται.

Δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες με απόφαση του Δ.Σ. να καταβάλουν τον ετήσιο τόκο σε κοινές μετοχές που θα εκδίδονται στην τρέχουσα τιμή που έχουν στο ταμπλό εφόσον είναι εισηγμένες.

Στην περίπτωση που δεν καταβάλλεται τόκος για τα CoCos, η τράπεζα δεν θα μπορεί να καταβάλει αντίστοιχα μέρισμα στις κοινές μετοχές. Τέλος, οι ομολογίες μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με συναίνεση της τράπεζας που τις έχει εκδώσει.

Πώς χορηγείται η κρατική βοήθεια

Σε περίπτωση που μια τράπεζα έχει καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και το AQR μέσω της εφαρμογής του capital plan και η κρατική βοήθεια αφορά μέρος ή το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, κατανέμεται ως εξής: Το 25% της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι σε κοινές μετοχές, και το 75% σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν καλύψει ούτε τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και οδηγηθεί σε εξυγίανση, η κρατική βοήθεια δίνεται με κοινές μετοχές για το σκέλος που αναλογεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου και με αναλογία 25% κοινές και 75% CoCos για το ποσό που προκύπτει με το δυσμενές σενάριο.

Τέλος, η ΠΥΣ αναφέρει ότι οι προνομιούχες μετοχές συμμετέχουν κανονικά στον καταμερισμό της επιβάρυνσης (burden sharing), εφόσον δοθεί έστω ένα ευρώ πρόσθετης κρατικής βοήθειας.

* Δείτε την πράξη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v