Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάζει την ΕΕ η σύνδεση προσφυγικού-χαλάρωσης

Τα μηνύματα που φέρνει ο Μοσκοβισί και το debate στην Ευρώπη για τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος. Οι κινήσεις των σκληροπυρηνικών, οι «επιταγές» του ΔΝΤ και ο κίνδυνος να κλείσει η αξιολόγηση το... 2016. Ετοιμος να επιβάλει τις απόψεις του ο Ντράγκι.

Διχάζει την ΕΕ η σύνδεση προσφυγικού-χαλάρωσης

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας, καθώς δεν φαίνεται να έχει πλήρη ορατότητα για το τι ετοιμάζει η Ευρώπη για το μεταναστευτικό τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βλέπει με συμπάθεια -και έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- την πιθανή ανοχή στα δημοσιονομικά και δη σε δύσκολα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχει υποχρέωση να υιοθετήσει η χώρα μας, ως αντάλλαγμα να επικεντρωθεί η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, στην Ελλάδα δεν πρέπει να προκληθεί πολιτική αστάθεια και κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που θέλει να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη.

Όμως η διάθεση του προέδρου της Κομισιόν, την οποία συμμερίζεται ανεπισήμως και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που καταφθάνει στην Αθήνα σήμερα, δεν πρέπει να μεταφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως de facto τοποθέτηση των δανειστών για μια έστω και «έμμεση» χαλάρωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύμπνοια όχι μόνο εντός του Eurogroup επί του θέματος αλλά και εντός της Κομισιόν. Υπάρχει δηλαδή ένα ισχυρό μπλοκ χωρών και επιτρόπων που θεωρούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση δεν πρέπει να δοθεί σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα bail-out, δηλαδή στην Ελλάδα.

Μπορεί, με άλλα λόγια, να δοθεί στην Ιταλία ή ακόμα και στην Ισπανία, όμως κατά την άποψη των σκληροπυρηνικών μια χαλαρή αντιμετώπιση προς την Αθήνα θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για τη συμφωνία, καθώς πολλές χώρες θέλουν να δουν να γίνονται πράξη οι επίπονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια κ.λπ.

Ο κ. Γιούνκερ έχει μια πλήρη εικόνα της πολιτικής κατάστασης στην Ε.Ε., έχει παράλληλες συζητήσεις με την Τουρκία και η Κομισιόν ετοιμάζεται να «πλασάρει» σχέδιο κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, με πολυεθνική δύναμη στην οποία θα συμμετέχουν και Ελληνες και Τούρκοι.

Σκοπίμως, η Ε.Ε. ξεδιπλώνει τη στρατηγική της για το μεταναστευτικό, όπου η δημιουργία hot spot στο Αιγαίο είναι πρώτη στη λίστα δράσεων. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ελιχθεί απέναντι σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι συμφερόντων των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. και σε αυτή τη φάση φαίνεται να επιδιώκει ανταλλάγματα που σχετίζονται με τη χαλάρωση -πρόσκαιρη πάντα- στα δημοσιονομικά.

Βεβαίως, λένε ορισμένοι κύκλοι, κινδυνεύει να βάλει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι -αυτό της Κομισιόν, με τη σιωπηλή υποστήριξη κάποιων ηγετών της Ε.Ε.- και να πέσει πάλι στην παγίδα να μη λογαριάσει τις στάσεις του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι πάντως ακόμα νωρίς να ξεκαθαρίσει εάν η Ελλάδα θα τύχει κάποιας ειδικής μεταχείρισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ θα επιμείνει να ζητά σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, που δεν αποκλείεται να φέρουν την κυβέρνηση ενώπιον του κινδύνου να κληθεί να αθετήσει μία εκ των δεσμεύσεών της, που είναι να αφήσει ανέπαφες τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Ο κ. Μοσκοβισί αναλαμβάνει να πιέσει την Αθήνα να ολοκληρώσει γρήγορα και εντός 10 ημερών την αξιολόγηση, ώστε να τρέξει και να ολοκληρωθεί μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως μας ανέφερε παράγοντας του Eurogroup πάντως, εάν η Αθήνα επιμείνει να ψάχνει για εναλλακτικά μέτρα -κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει-, κινδυνεύει να μεταφέρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και μετά το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί, όπως μας ανέφερε η πηγή, η κυβέρνηση δείχνει μεν θέληση και συνεργασία με τους δανειστές, είναι όμως ανέτοιμη να μελετήσει και να παρουσιάσει αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα, με αποτέλεσμα οι προτάσεις να απορρίπτονται και να δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ αναμένεται να ζητήσει από το Eurogroup την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πρώτη συζήτηση έχει ήδη γίνει, όμως κάποιοι υπουργοί Οικονομικών επέμειναν στην άποψη ότι η συμφωνία του Ιουλίου πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Από την άλλη, πηγή της ΕΚΤ μάς ανέφερε ότι εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου και ο Μάριο Ντράγκι κάνει τη σχετική παρέμβαση στο Eurogroup, δεν θα πρέπει να αναμένεται «αντιπολίτευση» από τους υπουργούς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v