Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διαγωνισμός για πρόσληψη συντονιστή στις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Ο συντονιστής θα αναλάβει να προτείνει δράσεις για τον περιορισμό του κόστους εκκαθάρισης των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων, τη βελτίωση του ποσοστού ανάκτησης εσόδων και να αξιολογήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων.

ΤτΕ: Διαγωνισμός για πρόσληψη συντονιστή στις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Διαγωνισμό για την πρόσληψη εταιρείας ή κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει τον συντονισμό των υπό εκκαθάριση τραπεζών έχει προκηρύξει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο συντονιστής θα αναλάβει να προτείνει δράσεις για τον περιορισμό του κόστους εκκαθάρισης των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων που τελούν σε αυτό το καθεστώς, τη βελτίωση του ποσοστού ανάκτησης εσόδων από τα χαρτοφυλάκια προβληματικού ενεργητικού και να αξιολογήσει, τέλος, τις δυνατότητες που υπάρχουν για πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων. Ενδιαφέρον υπάρχει για τη συγκεκριμένη δουλειά από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΧΣ, στο μέλλον θα ανακτηθούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο καθώς το Ταμείο επιδιώκει να ανακτήσει το 22% των κεφαλαίων που έβαλε στις υπό ειδική εκκαθάριση.

Με βάση την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές εισπράξεις των 13 υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών από δάνεια ανήλθαν από την έναρξη λειτουργίας τους µέχρι τις 31.12.2014 σε 615,6 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2014, οι bad banks εισέπραξαν 205,3 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των εισπράξεων κρίνεται ως «σημαντικό» από την ΤτΕ, με δεδομένο ότι τα 13 πιστωτικά ιδρύματα υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατέχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ποσοστό 96%.

Η προσπάθεια των ειδικών εκκαθαρίσεων επικεντρώνεται στην αύξηση της αποτελεσµατικότητας και της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου τους, µε σκοπό τον περιορισμό του κόστους και του χρονικού ορίζοντα της λειτουργίας τους και κατ' επέκταση τη μεγιστοποίηση του προϊόντος της εκκαθάρισης, αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ. Σε αυτή την προσπάθεια εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η ανάληψη του έργου του συντονισμού δράσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v