Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση-θησαυρός για κλωστοϋφαντουργία και ένδυση!

Αναλυτική μελέτη για την ιστορία, το παρόν και τις θετικές προοπτικές του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις των ξένων, η βελτίωση των συνθηκών και το στοίχημα της ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής.

Εκθεση-θησαυρός για κλωστοϋφαντουργία και ένδυση!

To Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα τη μελέτη του στατιστικού αναλυτή κ. Δημήτρη Μποζοβίτη για τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης στην Ελλάδα.

Στα αξιοσημείωτα δεν εντάσσεται μόνο η ιστορική καταγραφή στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και η διατύπωση της άποψης πως οι δύο αυτοί κλάδοι είναι σε θέση -κάτω από προϋποθέσεις- να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

«Η ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής στην Ελλάδα, από την πρωτογενή παραγωγή της πρώτης ύλης, που είναι το βαμβάκι, έως το ίδιο το ένδυμα, θα προσφέρει την κλωστή με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, με καλή, σταθερή ποιότητα, το ένδυμα με αυξημένη προστιθέμενη αξία, και όλα αυτά θα καθορίσουν την πλέον βιώσιμη θέση σε αυτή την ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Η Ελλάδα διαθέτει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης συνολικά των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, γεγονός που θα υποστηρίξει και θα συμπαρασύρει πολλαπλασιαστικά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που συνδέονται μαζί τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μποζοβίτης.

Η έκθεση επίσης αναφέρεται σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν προκύψει κατά τα τελευταία χρόνια για τους δύο αυτούς κλάδους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η ευνοϊκότερη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

• Το ελληνικό κόστος εργασίας ,που βρίσκεται πλέον κοντά στο αντίστοιχο των χωρών της ΝΑ Ασίας, όπου ακολουθεί ανοδική πορεία.

• Η έλλειψη συναλλαγματικού κινδύνου και τελωνειακών δασμών, το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και η δυνατότητα γρηγορότερης παράδοσης, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις ελληνικές εταιρείες.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η αναφορά του κ. Μποζοβίτη στην έκθεση της Deutsche Bank, η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με τον κλάδο του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας (νηματουργεία, πλεκτήρια, βαφεία), τομείς όπου η χώρα έχει ήδη πολλές υποδομές. Εξειδικεύοντας στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση, τονίζεται η επάρκεια σε πρώτη ύλη (βαμβάκι) από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή».

Επιπλέον, το 2013 βγήκε μια δεύτερη μελέτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορούσε στην αναδιάρθρωση του κλάδου πανευρωπαϊκά και η οποία υποδείκνυε ότι η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί, σε προοπτική 10ετίας, με χωρική εξειδίκευση, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας ή και παύοντας τη μαζική παραγωγή των απλών προϊόντων και αποδίδοντας έμφαση στη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και να αξιοποιήσει «το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα» σε μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής.

 

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την Κλωστοϋφαντουργία, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v