Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις

Τους φόβους του για την πραγματική οικονομία εξέφρασε από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒ ο Θ. Φέσσας. «Βλέπει» ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016. Την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Το σχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα και το πλαστικό χρήμα.

Φέσσας: Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις

"Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν, έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία".

Αυτό ανέφερε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, από το βήμα εκδήλωσης του Συνδέσμου για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, άρση αντικινήτρων και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Ο ίδιος πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα αλλά και διατάξεις υποχρεωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως για ορισμένες επιχειρήσεις κάποιες συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία ενώ σε βάθος χρόνου, και για όσες επιχειρήσεις θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά. Ο ίδιος προανήγγειλε τη λειτουργία της ψηφιακής εφορίας από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μη γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε τη θεαματική, όπως είπε, βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014, εφέτος υπερδιπλασιάστηκαν σε 29 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στα νησιά ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε πως εξετάζονται κίνητρα στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες, όπως είπε. Ένα άλλο θέμα το οποίο χρήζει κατά τον κ. Αλεξιάδη θεσμοθέτηση είναι η υποχρεωτική διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή.

Από την πλευρά του ο κ. Ε. Βασιλάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το 13% των φορολογούμενων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος. Επίσης σημείωσε πως επιχείρηση που έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους, στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο ενώ οι εργαζόμενοι εισέπραξαν από 520 έως 680 ευρώ, λόγω φόρων και παρακρατήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v