Σταθερός ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης το 3o τρίμηνο

Ο δείκτης στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός στις 53 μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά μειωμένος κατά τρεις μονάδες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σχεδόν διπλάσια τα ποσοστά των Ελλήνων πολιτών που ανησυχούν για την εργασία τους.

Σταθερός ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης το 3o τρίμηνο

Σύμφωνα με την έρευνα Consumer Confidence της Nielsen για το τρίτο τρίμηνο του 2015, ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών σημείωσε άνοδο (+3) και ανέρχεται στις 99 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Αναλυτικότερα, σημειώθηκε μικρή πτώση του δείκτη στις ασιατικές χώρες του Ειρηνικού και στην Ωκεανία (106 έναντι 107) καθώς και τη Νότια Αμερική (81 έναντι 83). Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (94), ενώ σημειώθηκε βελτίωση στην Ευρώπη (81 έναντι 79) και τη Βόρεια Αμερική (117 έναντι 101).

Ειδικότερα για την Ευρώπη, παρατηρήθηκε βελτίωση της αισιοδοξίας των καταναλωτών στις περισσότερες χώρες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στην Ολλανδία (97 έναντι 90), την Τσεχία (95 έναντι 88), την Πολωνία (80 έναντι 70), την Πορτογαλία (66 έναντι 57) και την Ουγγαρία (61 έναντι 54). Στην Ελλάδα, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός (53) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους αλλά μειωμένος κατά τρεις μονάδες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, σημαντική είναι η αύξηση όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά, φτάνοντας το 79% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά 15 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 25 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους. Παράλληλα με τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας, 8 στους 10 ερωτώμενους φαίνεται να ανησυχούν και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (28% έναντι 38%) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (33% έναντι 26%).

Μεταξύ όλων των ανησυχιών που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, η εργασιακή ανασφάλεια, η πορεία της οικονομίας και η υγεία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη τάση, μόνο που είναι σχεδόν διπλάσια τα ποσοστά των πολιτών που ανησυχούν για την εργασία τους (40% έναντι 20%), την οικονομία (39% έναντι 22%) και τα χρέη/οφειλές τους (25% έναντι 11%), από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα (12%) και τη μετανάστευση (10%) σημείωσαν αύξηση στην Ελλάδα κατά 5 και 6 μονάδες αντίστοιχα.

Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων τροφίμων, στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού και στα έξοδα για ρουχισμό και παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Από τα παραπάνω, η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι και η αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μόνιμη συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, δηλαδή ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v