Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα γενόσημα

Το αδιέξοδο που είχε προκύψει τις τελευταίες μέρες με την τιμολόγηση φαρμάκων εκτός πατέντας και γενοσήμων φαίνεται πως οδηγείται σε λύση.

Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα γενόσημα

Σε λύση οδηγείται το αδιέξοδο που είχε προκύψει τις τελευταίες μέρες με την τιμολόγηση φαρμάκων εκτός πατέντας (off patent) και γενοσήμων, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Η τρόικα ζητεί επίμονα να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια στην προστασία των "off patent" με τιμή κάτω από 12 ευρώ και των γενοσήμων με τιμή κάτω των 7,8 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επέμενε ότι η επιλογή αυτή δεν θα οδηγούσε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά σε υποκατάσταση φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων με ακριβότερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνταν να δεχτούν τις εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται εμπλοκή με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων εν όψει της εκταμίευσης του δανείου των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχεται να άρει όλες τις εξαιρέσεις, με την προϋπόθεση ότι το νέο καθεστώς τιμολόγησης θα ισχύσει σε βάθος διετίας.

Πρόταση

Κατά τα φαινόμενα, η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η οποία εμμένει στην αρχή πως το καθεστώς τιμολόγησης πρέπει να είναι ίδιο για όλα τα φάρμακα.

Εκτός από τους δανειστές, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με τους εκπροσώπους της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στην τιμολόγηση και πως απαιτούνται πλέον μέτρα στη χορήγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Δ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v