Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες το Μαξίμου

Σπριντ για τα 2+10 δισ. ευρώ. Αλλαγή πλεύσης των δανειστών, που «έφεραν μπροστά» τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες λόγω ανακεφαλαιοποίησης. Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Τα μέτωπα με 100 δόσεις και γενόσημα.

Πώς θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες το Μαξίμου

«Ικανοποίηση» εκπέμπει το Μαξίμου από την έκβαση του χθεσινού Eurogroup, μετά και τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τη συνεδρίαση, ότι «αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα».

Ωστόσο η κυβέρνηση καλείται να κάνει ένα ακόμα σπριντ προκειμένου έως τη Δευτέρα να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών και να «μην πέσει θύμα της επιτυχίας της», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η ανακεφαλαιοποίηση.

Το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησαν τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας μάλιστα ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, φαίνεται ότι ως ένα βαθμό αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους και όπως παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τώρα η βασική προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτό οδήγησε το Eurogroup σε αλλαγή ρότας. Εως και την προηγούμενη εβδομάδα, δια στόματος Πιερ Μοσκοβισί, γνωρίζαμε ότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει όχι μόνο το πρώτο αλλά και το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων ώστε να εξασφαλίσει τη χρήση των 10 δισ. ευρώ. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup όμως αλλάζει τα δεδομένα. Η Αθήνα καλείται να κλείσει τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου (με μεγάλο αγκάθι ακόμα τους πλειστηριασμούς) αλλά και εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις τράπεζες, έτσι ώστε έως την άλλη εβδομάδα και μετά από επικύρωση του EWG να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αλλά και όποιου ποσού απαιτηθεί από τα 10 δισ. ευρώ.

Δι' αυτού του τρόπου δηλαδή κερδίζει χρόνο αναφορικά με δύσκολα μέτρα (φορολογικά, ασφαλιστικό κ.ά.) που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο σετ.

Στην κυβέρνηση, που ήδη συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για σήμερα το πρωί, επικρατεί αισιοδοξία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «αναγνώρισαν με ρητό τρόπο την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» και γι' αυτό «εξουσιοδότησαν» το EuroWorking Group να επικυρώσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που θα οριστικοποιηθεί στις ερχόμενες ημέρες.

Κατά το Μαξίμου, η χθεσινή εξέλιξη «διέψευσε όσους τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

«Τρέξτε για τα δάνεια»

Αναφορικά με την «εντολή» του Eurogroup στην κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών και να κλείσει τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου που παραμένουν, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στο Euro2day.gr ότι:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η τελική λύση «θα βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβερνητική πρόταση», έτσι ώστε να μη βρεθούν χωρίς στέγη «τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα».

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Euro2day.gr, έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση που καλύπτει λίγο περισσότερο από το 50% των φορολογουμένων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια είναι πιθανό να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ. Απώτερος στόχος αυτής της νέας βελτιωμένης πρότασης της ελληνικής πλευράς, η προστασία τουλάχιστον του 55% των δανειοληπτών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση έναν συντελεστή (για παράδειγμα 1,6-1,7) επί του κόστους διαβίωσης όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε είτε να είναι σταθερό για μια τριετία, είτε να ξεκινήσει από υψηλό ποσοστό (π.χ. 1,7) και να υποχωρεί κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη προστασίας των αδυνάτων αλλά μίλησε για την ανάγκη να αποκαλυφθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το Eurogroup δεν ασχολήθηκε «με αριθμούς».

Δεύτερον, ότι οι εταίροι «θα ήθελαν να ανοίξει η συζήτηση για τη συνολική στρατηγική του τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια». Είναι θέμα το οποίο προγραμματίζονταν για τα τέλη του μήνα αλλά τώρα έρχεται μπροστά, εξαιτίας της επιλογής να κλείσουν άμεσα όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.

Τρίτον, όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, η σχέση του ΤΧΣ με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται σαφώς στη συμφωνία του Ιουλίου και βάσει αυτών (έχει κάνει σαφές ότι) θα κινηθεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το θέμα του Ταμείου (που θα πάρει τις μετοχές των τραπεζών και δι' αυτού του τρόπου σχετίζεται με την τραπεζική διοίκηση) άνοιξε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Στη συνέντευξη Τύπου, από τους Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν ελληνικές προτάσεις για το θέμα οι οποίες τελούν υπό επεξεργασία από τους θεσμούς και γι' αυτό δεν έχουν γνωστοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών.

Οι 100 δόσεις

Και ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να κληθεί πιθανότατα να προχωρήσει σε ορισμένες διορθώσεις με τη νομοθεσία που ήδη ψήφισε σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ, με την έλευση της τρόικας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα των 100 δόσεων. Όπως είναι γνωστό, οι εταίροι πιέζουν για ξαφνικό θάνατο στις περιπτώσεις που δεν πληρωθεί έστω και μία ημέρα η οφειλή του δικαιούχου (ή οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις), ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει χρονικό περιθώριο 30 ημερών. Η εναλλακτική που κατέθεσε η Αθήνα προέβλεπε σταδιακό περιορισμό του χρονικού παράθυρου (να μειωθεί στις 20 ημέρες τον Ιούνιο του 2016 και ακόμα περισσότερο τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς). Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να περνά από το κουαρτέτο και το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί καθώς το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε στην αρχική θέση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πολύ κοντά βρίσκεται η διευθέτηση του θέματος των γενόσημων φαρμάκων που επίσης αποτέλεσαν αγκάθι τις τελευταίες ημέρες.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» στο Υπουργικό

Όπως προαναφέρθηκε, τα παραπάνω θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βασικό θέμα θα είναι τα χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Το δεύτερο θέμα θα αφορά στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το επόμενο «μεγάλο» κεφάλαιό του θα είναι οι εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης και για την πορεία του προσφυγικού και τις ελληνικές θέσεις εν ψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v