Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aλμα 714 εκατ. στα έσοδα του Οκτωβρίου

Απογειώθηκαν τα δημόσια έσοδα τον προηγούμενο μήνα, με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 4,38 δισ. ευρώ. Πάνω από τον στόχο και οι επιστροφές φόρου, καλά νέα και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το «κλειδί» του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και η συμβιβαστική πρόταση για τις εκατό δόσεις.

Aλμα 714 εκατ. στα έσοδα του Οκτωβρίου

Συνήθως, τους τελευταίους πολλούς μήνες, στην Καραγιώργη Σερβίας ψάχνουν να βρουν τον λόγο για τον οποίο τα έσοδα δεν πήγαν καλά. Τον Οκτώβριο συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και οι συνεργάτες του ψάχνουν να βρουν τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα, συμβάλλοντας στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται για να μη χαθεί ο νέος αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ στο κλείσιμο του έτους.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα, τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον... εαυτό τους και εμφάνισαν αύξηση 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο.

Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου αύξησης των εσόδων κατά 4,196 δισ. ευρώ. Το επίτευγμα μεγιστοποιείται, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα και οι επιστροφές φόρου ήταν σαφώς μεγαλύτερες σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες. Οι επιστροφές έφτασαν τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Ένα μικρό άθλο -αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον εντός του οποίου καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων με τα capital controls σε ισχύ και τους φορολογούμενους τσακισμένους από τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις- δείχνουν και οι συγκρίσεις σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, τα έσοδα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ. Σύνολο, αυξημένα έσοδα σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά 714 εκατ. ευρώ.

Τα καλά νέα συνεχίζονται και από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σαφή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων φόρων. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, αναρωτιέται κανείς αν ξαφνικά οι Έλληνες κάνουν με μεγαλύτερη συνέπεια το «πατριωτικό τους καθήκον», όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν η Νάντια Βαλαβάνη. Μια πιθανή εξήγηση για τις αυξημένες πληρωμές του Οκτώβρη πιθανόν να συνδέεται με το γεγονός ότι ο περασμένος μήνας συνέπεσε με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και αν κρίνει κανείς από τα περυσινά δεδομένα, τον πρώτο μήνα (πέρυσι ήταν ο Σεπτέμβριος) των δόσεων του φόρου ακινήτων, πολλοί φορολογούμενοι και ιδίως όσοι έχουν συγκριτικά μικρό φόρο, εξοφλούν το σύνολό του εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, είτε σε μετρητά είτε κάνοντας χρήση των περισσότερων δόσεων που τους δίνουν οι πιστωτικές τους κάρτες.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι τα capital controls τα οποία, διευρύνοντας αναγκαστικά τη χρήση πλαστικού χρήματος, οδήγησαν σε αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία για τον ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στα νησιά (τον Αύγουστο τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της καλής πορείας των εσόδων τους επόμενους μήνες συνιστά μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο. Ιδίως αν δεν ξεπεραστούν τελικά οι ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι έχουν «κολλήσει» και ζητούν να χάνεται η ρύθμιση οφειλών την επόμενη ημέρα της καθυστέρησης πληρωμής μιας φορολογικής υποχρέωσης.

Η κυβέρνηση επιμένει στο χρονικό περιθώριο των 30 ημερών (μετά τη λήψη της ειδοποίησης περί ληξιπρόθεσμης οφειλής), το οποίο ισχύει σήμερα. Υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, και συμβιβαστική πρόταση ώστε το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών να περιοριστεί σταδιακά στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες, με δύο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους, πριν σβήσει. Οι δανειστές όμως επιμένουν στη μία μέρα και η κυβέρνηση από την πλευρά της το ξαναγύρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 30.

Αν πέρναγε τώρα των δανειστών η γραμμή, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, όταν πρέπει να πληρωθούν φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, τα ληξιπρόθεσμα θα έπαιρναν φωτιά και τα έσοδα την κατιούσα. Είναι δεδομένο ότι τέτοιου μεγέθους λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς δόσεις. Αλλά οι δανειστές επιμένουν εδώ και τώρα να μας φτιάξουν κουλτούρα πληρωμών. Λες και για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οι απλήρωτοι λογαριασμοί αποτελούν κουλτούρα και όχι ανάγκη...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v