Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο παζάρι για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων

Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνει (και) η πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων. Τι διαπραγματεύονται με την Αθήνα και πώς επηρεάζει τους οφειλέτες. Επιμένει για τις 100 δόσεις η κυβέρνηση, που αισιοδοξεί ότι θα περάσει η γραμμή της.

Νέο παζάρι για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων

Στη ρύθμιση των δώδεκα δόσεων μεταφέρεται το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν ξηλώνεται σε καμία περίπτωση η ρύθμιση των εκατό δόσεων, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη γραμμή άμυνας των 30 ημερών από την ώρα που θα κοινοποιηθεί ειδοποιητήριο για την ύπαρξη νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής, ως κριτήριο απώλειας της ρύθμισης. Οπως έχει γράψει από το πρωϊ το Euro2day.gr η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει και ενδιάμεση πρόταση για σταδιακή μείωση του χρόνου αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες. 

Οι δανειστές από την πλευρά τους επέμειναν όλο το προηγούμενο διάστημα στην απώλεια της ρύθμισης την επομένη της δημιουργίας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αλλά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, καταπιάστηκαν και με το θέμα των δώδεκα δόσεων.

Η διάσταση η οποία όμως θέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Θέλουν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις οφειλών οι οποίες δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες.

Σήμερα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Αν ανοίξουν οι πύλες του Taxis και για την άμεση ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι σαφές ότι η διαδικασία απλοποιείται, με την υποβολή μόνο μιας υπεύθυνης δήλωσης -ηλεκτρονικά- στην οποία ο υπόχρεος καταγράφει το διαθέσιμο μηνιαίο του εισόδημα και τις δαπάνες του (στο περίπου).

Σε αυτή την περίπτωση όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής ρύθμισης τρεχουσών οφειλών σε δώδεκα δόσεις, με άμεσο αντίκτυπο στα μηνιαία έσοδα του δημοσίου, ιδίως στο τέλος του έτους, οπότε έχουν συσσωρευτεί πολλές οφειλές (τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ).

Αντίθετα, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές ζήτημα αλλαγών σε σχέση με το επιτόκιο της ρύθμισης των δώδεκα δόσεων, το οποίο πρόσφατα μειώθηκε από το 8% στο 5% με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο ενιαίας αντιμετώπισης των οφειλετών (σε σχέση με όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων).

Σύμφωνα με άλλη πληγή έχει τεθεί από τους δανειστές και ζήτημα αυστηριοποίησης των κριτηρίων για υπαγωγή στις 12 δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v