Με το χέρι στην σκανδάλη Alpha Bank και Εθνική

Έτοιμες οι δύο τράπεζες να ανοίξουν βιβλίο προσφορών. Η προεργασία και που οφείλεται η μικρή καθυστέρηση. Γιατί το βλέμμα είναι εστιασμένο στις κινήσεις της κυβέρνησης και στην Πειραιώς. Ανοικτό και το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης στη διαδικασία.

Με το χέρι στην σκανδάλη Alpha Bank και Εθνική

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη είναι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα για να ανοίξουν τη διαδικασία προσφοράς νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό.

Οι δύο τράπεζες είναι έτοιμες να πατήσουν το κουμπί, περιμένουν, όμως, να δουν αφενός τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και Θεσμών για την προστασία πρώτης κατοικίας αφετέρου το πώς και πότε θα κλείσει το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς, το οποίο τρέχει από την περασμένη Πέμπτη.

Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr δηλώνουν ότι ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα βιβλίου προσφορών σήμερα τα ξημερώματα αλλά η ενεργοποίηση της δυνατότητας μπορεί να καθυστερήσει μερικές ώρες ή και ημέρες

«Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Το βιβλίο μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί από το περιρρέον κλίμα αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και τις κινήσεις του ανταγωνισμού.

Η Εθνική, άλλωστε, έχοντας προσκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 17 Νοεμβρίου έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την ιδιωτική τοποθέτηση ως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την αγορά η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο άνοιγμα των βιβλίων Εθνικής, Alpha, Eurobank οφείλεται αφενός στην επάνοδο της αβεβαιότητας για τη χώρα και αφετέρου στην παράταση της ιδιωτικής τοποθέτησης που τρέχει η Πειραιώς.

Μέσα σε μερικές ημέρες το κλίμα έχει βαρύνει σημαντικά, εξέλιξη που αποτυπώνεται στην πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Ο όμιλος Alpha Bank θα απευθύνει πρόσκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών του αναγκών, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από το δυσμενές σενάριο ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Εθνική θα απευθύνει πρόσκληση για αύξηση κεφαλαίου έως 4,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, με την υποχρέωση όμως να καλύψει κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ, όσες οι ανάγκες από το βασικό σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v