Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ζητά η βιομηχανία

Η κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια να συνδυαστεί με διαπαργματεύσεις, λέει η βιομηχανία. Έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 7 Δεκεμβρίου για τα τιμολόγια. Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Πώς βλέπει το θέμα η βιομηχανία.

ΔΕΗ: Διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ζητά η βιομηχανία

Για τις 7 Δεκεμβρίου αποφάσισε το δ.σ. της ΔΕΗ να συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στην ατζέντα της οποίας κυριαρχεί το θέμα των τιμολογίων υψηλής τάσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, η ΔΕH θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία που θα αντανακλά το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η προοπτική να εμφανίσει η ΔΕH τιμολόγιο ή τιμολόγια για καταναλωτές στην υψηλή τάση, με τη λογική του take it or leave it, δεν συνάδει με τους κανόνες της αγοράς και με δεδομένο ότι η ΔΕH είναι η υπερδεσπόζουσα εταιρεία παραγωγής και προμήθειας, με αποκλειστική πρόσβαση σε πηγές ενέργειας όπως ο λιγνίτης και τα νερά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζεται είναι ότι από σήμερα θα πρέπει η ΔΕH να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κοστοβαρών τιμολογίων που θα λαμβάνουν υπόψη το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας, όπως και τις επιπτώσεις που έχουν στο κόστος, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μέχρι τώρα ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους κλπ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ΔΕH δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποιον από τους μεγάλους καταναλωτές, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν λάβει ακόμη συστηματικό χαρακτήρα. Επιπλέον έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με βιομηχανικούς καταναλωτές στη μέση τάση με ετήσια κατανάλωση πάνω από 13.000 μεγαβατώρες και με καταναλωτικό προφίλ αντίστοιχο της υψηλής τάσης.

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες, περίπου 60 στον αριθμό, με εξώδικο που απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα στην υφυπουργό αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, ενημερώνουν για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕH για τον προσδιορισμό της τιμολόγησης, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων το υψηλό κόστος ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονται.

Κύρια ένσταση των βιομηχανιών είναι ότι για το 2015 η ΔΕH δεν υπολογίζει στον προσδιορισμό του κόστους τις μειώσεις που έχουν προέλθει από τις μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τις καταργήσεις χρεώσεων για Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος κ.ά.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH Μανώλης Παναγιωτάκης είχε πει μεταξύ άλλων ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕH και βιομηχανικών καταναλωτών της υψηλής τάσης ξεκινούν, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v