Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποτάμι: Η καταρράκωση των θεσμών μεγαλύτερος κίνδυνος από το χρέος

Ο διασυρμός του κοινοβουλευτισμού και η υποβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ζωής είναι διαρκείς και φτάνουν πλέον σε ένα ακραίο όριο, υπογραμμίζει το Ποτάμι συμπληρώνοντας πως το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης πέφτει διαρκώς.

Ποτάμι: Η καταρράκωση των θεσμών μεγαλύτερος κίνδυνος από το χρέος

Η καταρράκωση των θεσμών, όπως εκδηλώνεται με αφορμή την υπόθεση Πανούση, αποτελεί πρόβλημα μεγαλύτερο από το οικονομικό, τονίζει το Ποτάμι.

Ο διασυρμός του κοινοβουλευτισμού και η υποβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ζωής είναι διαρκείς και φτάνουν πλέον σε ένα ακραίο όριο.

Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης πέφτει διαρκώς, φαινόμενα βίας και ανομίας πολλαπλασιάζονται, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα και την ευθυκρισία της Δικαιοσύνης, για τη δημοκρατικότητα και την επιχειρησιακή επάρκεια της αστυνομίας, για την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η θεσμική υποβάθμιση -που επιδεινώνεται ραγδαία- συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο από το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την ύφεση. Οι καταγγελίες πρώην υπουργού της κυβέρνησης για σχέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, οι μηνύσεις που ακολούθησαν, η αντικατάσταση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων με αδιαφανή κριτήρια, οι απαντήσεις που δεν δίνονται και οι εξηγήσεις που δεν πείθουν, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Οι δράστες της βιαιοπραγίας εναντίον βουλευτή της ΝΔ δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, οι τραμπουκισμοί που εμφανίζονται ως «πολιτική βία» πληθαίνουν, η κομματικοποίηση του κράτους εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε θεσμικό αδιέξοδο.

Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού θεωρεί πως η συνέχιση αυτής της κατάστασης αφήνει ανοιχτούς επικίνδυνους για τη δημοκρατία δρόμους και καλεί όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να θέσουν τον σεβασμό και την υπεράσπιση της λειτουργίας των θεσμών σε απόλυτη προτεραιότητα, υπογραμμίζει το Ποτάμι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v