Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης ΡΑΕ με Socar

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν στη συμμετοχή της εταιρίας στον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., καθώς και γενικότερα θέματα ενεργειακής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης ΡΑΕ με Socar

Συνάντηση με τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Ραχμάν Μουσταφάγεφ, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Socar Energy Greece S.A, κ. Ανάρ Μαμάντοφ, είχαν στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής, μέλη της Ολομέλειας και στελέχη της γραμματείας της ΡΑΕ, κατόπιν αιτήματος της Socar.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που αφορούν στη συμμετοχή της εταιρίας στον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., καθώς και γενικότερα θέματα ενεργειακής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα τέλη χρήσης στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr το ενδιαφέρον των Αζέρων, ως μελλοντικών ιδιοκτητών του ΔΕΣΦΑ, εστιάζεται στη διατήρηση των τελών χρήσης δικτύου σε επίπεδα που να επιτρέπουν ικανοποιητική απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων.

Το θέμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς η αζέρικη κρατική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές Fluxys (Βελγική), Enagas, (Ισπανική), Snam (Ιταλική), για τη διάθεση ποσοστού 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ώστε το ποσοστό που θα έχει στο ΔΕΣΦΑ να περιοριστεί κάτω από το 50% και έτσι να επιτραπεί η μεταβίβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου έχει «κολλήσει» η μεταβίβαση.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ύψος των τελών χρήσης δικτύου είναι μέγεθος ρυθμιζόμενο και καθορίζεται ανά τριετία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ πρότεινε στη ΡΑΕ την αύξηση των τελών, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου έτσι να καλυφθούν τα ανελαστικά έξοδα του ΔΕΣΦΑ και να διατηρηθεί η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τη Socar. Όπως είναι φυσικό, η προοπτική αύξησης των τελών χρήσης δικτύου έως και κατά 25%, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους της βιομηχανίας, καθώς αυξάνει ακόμη περισσότερο την τελική τιμή του φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v