Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράκτορες ΟΠΑΠ: Λουκέτο σε εκατοντάδες πρακτορεία φέρνει η αύξηση φόρου

Κρίσιμη συνάντηση με τον Τρ. Αλεξιάδη θα έχουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Στο επίκεντρο η πρόσθετη φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια. Οι πράκτορες προειδοποιούν ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στα κρατικά έσοδα και μπαράζ λουκέτων.

Πράκτορες ΟΠΑΠ: Λουκέτο σε εκατοντάδες πρακτορεία φέρνει η αύξηση φόρου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων άφησε σήμερα η διοίκηση της ομοσπονδίας πρακτόρων ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διοίκηση της ομοσπονδίας τόνισε ότι όλα θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οι πράκτορες επισημαίνουν πως οι προσδοκίες του υπουργείου οικονομικών για σημαντικά έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών δεν θα επιβεβαιωθούν.

Όπως είπαν οι πράκτορες, η επιβολή τέλους δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και εξέφρασαν την απορία αναφορικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν στρέφεται στο κυνήγι κατά του παράνομου τζόγου. Εκτίμησαν ότι η επιβολή τέλους θα οδηγήσει σε μείωση του τζίρου, αφού δεν θα γίνεται «ανακύκλωση» στοιχήματος και εν τέλει θα έχει αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε έως και 1.000 πρακτορεία.  

Ο κ. Κυριάκος Τοπτσίδης, Πρόεδρος ΠΟΕΠΠΠ δήλωσε:

«Είναι εφιάλτης ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι οι παίκτες θα οδηγηθούν στον παράνομο στοιχηματισμό. Είναι αδιανόητο να είναι ανεξέλεγκτος ο παράνομος στοιχηματισμός και κανείς να μην ασχολείται με αυτά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος μας. Από το πρώτο ευρώ πληρώνουμε 26%, δίνουμε προκαταβολή φόρου 100%, οι παίκτες πληρώνουν φόρο 20% στα κέρδη τους, ο ΟΠΑΠ 30% στα μικτά έσοδα και επιπλέον τον εταιρικό φόρο. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Τα πρακτορεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό το μέτρο μας στέλνει στην ανεργία, όπως και χιλιάδες υπαλλήλους μας».

Ο κ. Γιώργος Πουλημάς, Πρόεδρος Πρακτόρων Αττικής υποστήριξε: 

«Σκέφτηκαν οι φωστήρες πως 4 δισ. στήλες επί 0,05 ευρώ θα αποδώσουν 200 εκατ. Δεν είναι έτσι γιατί πάνω από το μισό των στηλών είναι η επανεπένδυση των κερδών, η λεγόμενη ανακύκλωση. Αν επιβληθεί ο φόρος, ο παίκτης του ΚΙΝΟ θα δίνει στο κράτος κάθε πέντε λεπτά που είναι οι κληρώσεις το 10% του τζίρου του. Οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι πράκτορες. Οτιδήποτε επηρεάζει τον τζίρο, οδηγεί στο κλείσιμο των πρακτορείων. 6.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το μέτρο αυτό δεν θα έχει τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη. Το ίδιο είχε συμβεί το 2013. Επί τέσσερις μήνες εφαρμόστηκε το μέτρο της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών με τελικό αποτέλεσμα την υστέρηση εσόδων κατά 1,8 εκατομμύρια ευρώ και όχι την αύξησή τους! Δεν αντέχουμε άλλο. Το 2010 λειτουργούσαν 5.500 πρακτορεία, τώρα 4.500 και σε έξι μήνες αν μπει ο φόρος θα μείνουν 3.000 σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμάζόμαστε και για νομικές ενέργειες. Τα 6 δισεκατομμύρια του παράνομου τζόγου, αν παταχθεί, μπορούν πολύ εύκολα να φέρουν έσοδα της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω της νόμιμης αγοράς. Αν μπει τέλος στο ΚΙΝΟ οι παίκτες θα παίζουν ΚΕΝΟ που παρέχουν οι στοιχηματικές εταιρίες που έχουν προσωρινή άδεια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v