Στοιχεία για τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ ζητούν οι θεσμοί

Ενστάσεις για τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση από τους δανειστές, που εκτιμούν ότι τα έσοδα από το τέλος στα παιχνίδια ΟΠΑΠ ίσως δεν πιάσουν τους στόχους. Ανοικτό να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα.

Στοιχεία για τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ ζητούν οι θεσμοί

Πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τα ισοδύναμα, τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να καταργήσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζήτησε και αναμένεται να λάβει τις επόμενες ώρες το κλιμάκιο των δανειστών.

Η εμπλοκή δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαστάσεις, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου, διευκρινίζοντας όμως ότι ζητούνται πρόσθετα στοιχεία και ενδεχομένως το ισοδύναμο να μην είναι ένα μόνο μέτρο.

Σημειώνεται πως ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές έβαζαν στο μέτωπο των κλεισμένων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Φαίνεται όμως πως υπήρξαν αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών ως προς την ανταποδοτικότητα της επιβολής τέλους 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, εγείροντας παραμέτρους πιθανής παράλληλης πτώσης του τζίρου, η οποία θα μειώσει τα έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρότι το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια παραμένει η κεντρική ιδέα, δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, ίσως και αύριο, παράλληλα με αυτές που αφορούν στις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και -αν χρειάζεται- διατάξεις σχετικά με τις αλλαγές στις 100 δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν και οι απαιτούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις όσον αφορά στους πλειστηριασμούς έως την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ολοκλήρωση των συνομιλιών σήμερα το βράδυ, έχοντας ως ορόσημο την αυριανή συνεδρίαση του EWG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v