Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέκλεισε την αποστολή στρατιωτών στη μάχη κατά του ISIS. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση του G-20 τόνισε ότι η υπερδύναμη θα συνεχίσει στην υφιστάμενη στρατηγική που έχει χαράξει κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ. «Θα υπάρξει μια ενίσχυση της στρατηγικής που έχουμε χαράξει, είναι η στρατηγική που εν τέλει θα δουλέψει», δήλωσε. «Θα πάρει όμως χρόνο», παραδέχτηκε.
Μέρκελ: Συνδυασμός μέτρων κατά του ISIS
Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν στην Τουρκία ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σειρά εργαλείων, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Αττάλεια όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
«Συμφωνήσαμε ότι η πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά αλλά με ένα συνδυασμό μέτρων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπε, αυτό περιλαμβάνει συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι αρκετοί στη συνάντηση «τόνισαν ότι το θέμα έχει δεσμούς με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ροές χρήματος προς τους τρομοκράτες πρέπει να σταματήσουν».
Από την πλευρά του, πάντως ο Ντ. Κάμερον σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον Βλ. Πούτιν τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Συρία, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού σε όσα συμφωνούμε. Τόνισε ότι οι διαφορές αναφορικά με το μέλλον του Ασαντ είναι τεράστιες, αλλά ξεκαθάρισε ότι όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός αναφορικά με το μέλλον του Σύρου προέδρου.
Ρωσικές πηγές πάντως μετά τη συνάντηση Κάμερον - Πούτιν υποστήριξαν στο πρακτορείο Reuters ότι υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση, η οποία εστίασε στη μάχη κατά του ISIS.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής που συγκλόνισαν το Παρίσι αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είχε «δίκιο» που καλούσε να συγκροτηθεί ένα διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προτρέποντας τη Γαλλία να αναθεωρήσει την θέση της σχετικά με την ανάγκη να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πούτιν: Να συγκροτήσουμε διεθνή συνασπισμό
«Είναι επιτακτικό» να συγκροτήσουμε ένα διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών (G20) του πλανήτη στην Αττάλεια. Κατήγγειλε ότι 40 χώρες χρηματοδότησαν τον ISIS και μεταξύ αυτών μέλη του G20
«Μίλησα σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΗΕ με την ευκαιρία της 70ής επετείου του. Μίλησα ακριβώς για αυτό και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι είχαμε δίκιο» προσέθεσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Η Γαλλία ανήκει στις χώρες που έχουν υιοθετήσει μια πολύ σκληρή θέση αναφορικά με την τύχη του προέδρου αλ Άσαντ προσωπικά. Ακούμε όλη την ώρα από τους φίλους μας τους Γάλλους ότι η διευθέτηση του ζητήματος της αποχώρησης του προέδρου Άσαντ πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές» δήλωσε ο Πούτιν. «Ωστόσο, άραγε αυτό θα προστατεύσει το Παρίσι από μια τρομοκρατική επίθεση; Όχι» επέμεινε ο Πούτιν.
«Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να προτάσσουμε θέματα που από την φύση τους είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ακριβώς σε αυτή τη βάση πρέπει να συνάψουμε μια συμφωνία σχετικά με μια πολιτική μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε επιπλέον σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στη συριακή αντιπολίτευση εξαπολύοντας βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τη συριακή αντιπολίτευση στο πεδίο η οποία μας ζήτησε να διεξάγουμε αεροπορικές επιδρομές» είπε ο Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20.