ΣτΕ: Παράνομη η εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών από τους δήμους

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί το 2010 κρίνοντας πως ειναι παράνομη η διαδικασία. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει προ πενταετίας ο ΔΣΑ ενώ πρόσθετη παρέμβαση είχε ασκήσει και ο Δήμος Σαρωνικού.

ΣτΕ: Παράνομη η εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών από τους δήμους

Οριστικά παράνομη κρίθηκε από την αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ε΄τμήματος του ΣτΕ η εκχώρηση από τους δήμους της χρήσης αιγιαλού και παραλιών σε ιδιώτες.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί το 2010 κρίνοντας πως ειναι παράνομη η διαδικασία.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι επικρατείας με την υπ΄αριθμόν 3944/2015 απόφασή τους έκριναν πως ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση με αποτέλεσμα να είναι παράνομη η εκμετάλλευση παραλιών από τους παράκτιους δήμους και εκχώρησή τους σε ιδιώτες προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κλπ.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει προ πενταετίας ο Δικηγορικός Συλλογος της Αθήνας ενώ πρόσθετη παρέμβαση είχε ασκήσει και ο Δήμος Σαρωνικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v