Νέα ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την εξέταση από την πολιτική αγωγή του μάρτυρα αστυνομικού Χρ. Δεληγιάννη, οι συνήγοροι των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν ότι η απέναντι πλευρά προέβαινε σε αντιδικονομικά σχόλια.

Νέα ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, ανάμεσα σε συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, συνεχίζεται και σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σχεδόν με το... καλημέρα σας, η πρόεδρος του Δικαστηρίου αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο τη διαδικασία προκειμένου να εκτονωθούν τα πνεύματα. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την εξέταση από την πολιτική αγωγή του μάρτυρα αστυνομικού Χρ. Δεληγιάννη, οι συνήγοροι των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν ότι η απέναντι πλευρά προέβαινε σε αντιδικονομικά σχόλια.

«Ντροπή σας», ήταν η φράση που ακούστηκε από συνήγορο πολιτικής αγωγής και πυροδότησε την έκρηξη της υπεράσπισης. «Κάνουμε τη δουλειά μας κι αυτά πρέπει να σταματήσουν», αντέδρασαν έντονα οι συνήγοροι υπεράσπισης, «εσείς κάνετε υποθετικές ερωτήσεις».

Πρόεδρος: «Δεν είναι αυτά σοβαρά πράγματα».

Με την επανάληψη της διαδικασίας, η πρόεδρος πήρε τον λόγο για να νουθετήσει τις δύο πλευρές: «Ακούστε, όλες αυτές οι διακοπές δεν οδηγούν πουθενά... καθυστερούμε και χάνουμε τη ροή της δίκης. Κοιτάξτε να αποφευχθούν».

Ν. Αντωνιάδης (συνήγορος Μιχαλολιάκου): «Μου είπαν στη διακοπή ότι αφορούσε εμένα το "ντροπή σας". Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα γι' αυτό. Επιφυλάσσομαι για τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Πρόεδρος: «Το θεωρείτε σοβαρό να γίνονται αυτά; Το λέω και προς τις δύο πλευρές. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να ασχολούμαστε με αυτά».

Βάσω Πανταζή (συνήγορος Στ. Μπούκουρα): «Οι κατηγορούμενοι έχουν δικονομικά δικαιώματα, όταν υποβάλλουμε ενστάσεις δεν είναι δυνατόν να φωνάζουν "ντροπή σας", ...εγώ δεν ντρέπομαι, κάνω τη δουλειά μου. Η ένστασή μου αφορά τσον τρόπο που υποβάλλουν συνεχώς την ίδια ερώτηση... είναι παραπιεστικοί. Δείχνουν μια φωτογραφία που παίζουν πέιντμπολ, όπου πράγματι είναι με φούμο στα πρόσωπα και στολές παραλλαγής και μιλούν για στρατιωτική εκπαίδευση...».

Το παιχνίδι... αναψυχής

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, Χρ. Δεληγιάννης, η κατάθεση του οποίου ξεκίνησε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω ακούσει άλλον αρχηγό πολιτικού κόμματος να έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για δολοφονία».

Στην επίμαχη ερώτηση η οποία προκάλεσε νωρίτερα τη διακοπή της δίκης, για το αν δηλαδή σε φωτογραφία που του επιδείχτηκε οι απεικονιζόμενοι χρυσαυγίτες (που κατά την υπεράσπιση παίζουν πέιντμπολ) φαίνεται να εκπαιδεύονται όπως οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί, απάντησε: «Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπω στην εικόνα με την εκπαίδευση των αστυνομικών».

Συνήγορος Υπεράσπισης: «Είναι ένα παιχνίδι αναψυχής».

Πρόεδρος: «Δεν είναι όλα αναψυχή».

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: «Και κάποιοι θεωρούν αναψυχή να σκοτώνουν γάτες».

Πολιτική Αγωγή: «Έχετε ακούσει κι από ποιον είμαστε φασίστες και εθνοσοσιαλιστές, οι απόγονοι του 1945;»

Πρόεδρος: «Αρκετά».

Μιχαλόλιας (παρεμβαίνει): «Του '44».

Συνήγορος Υπεράσπισης: «Αναρχικούς είδατε στην περιοχή εκείνο το βράδυ;»

Μάρτυρας: «Όχι».

Συνήγορος Υπεράσπισης: «Τι φοράνε οι αναρχικοί;»

Μάρτυρας: «Μαύρα ρούχα».

Συνήγορος Υπεράσπισης: «Άρα δεν φοράνε μόνο οι χρυσαυγίτες μαύρα ρούχα...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v