Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016

Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας και κατατέθηκαν στη Βουλή για να ψηφιστούν με το πολυνομοσχέδιο. Ποια είναι η επιβάρυνση ανά κατηγορία αυτοκινήτου. Ποιοι πληρώνουν για πρώτη φορά. Αναλυτικοί πίνακες με τα νέα τέλη και τις αλλαγές που επιβάλλονται.

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016

Αυξήσεις από 15 έως και 90 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας του 2016, για αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας καθώς και σχετικά καινούργια (από το 2006 και μετά), αλλά και μειώσεις από 15 έως και 90 ευρώ για αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2005 και νωρίτερα, φέρνει η τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα, προσθήκη στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Για πρώτη φορά άλλωστε, καθιερώνονται τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά οχήματα και μοτοσικλέτες άνω των 1.549 κυβικών εκατοστών, τα οποία ορίζονται στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Η τροπολογία προβλέπει μειώσεις για τα παλαιότερα οχήματα και επιβολή τελών κυκλοφορίας στα υβριδικά. Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει αυξημένα έσοδα κατά 13 εκατ. ευρώ. Τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής: 

(1) Α’ ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000, (2) α’ ταξινόμηση 2001-2005 και (3) α’ ταξινόμηση από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.

Στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν μικρότερα τέλη σε σχέση με τα πιο «νέα».

Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη (0-100 γρ. διοξειδίου) περιορίζεται στα 90 γρ. διοξειδίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.

Αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:

 

 

 

 

 

 

Για επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, τα ετησίως επιβαλλόμενα τέλη κυκλοφορίας βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τροποποιούνται ως εξής:

 

 ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΙΧ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ

 

 

* Η τροπολογία για τα τέλη κυκλοφορίας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v