Επιχειρήσεις: «Λεφτά υπάρχουν»... στο εξωτερικό

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα αναφέρθηκαν χθες οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Να αρθούν τώρα οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που αφορούν στο ΧΑ.

Επιχειρήσεις: «Λεφτά υπάρχουν»... στο εξωτερικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι χθεσινές ομιλίες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κων/νου Μποτόπουλου, όσο και του προέδρου του ΧΑ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «η κεφαλαιαγορά ως πόλος ανάπτυξης» που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφερόμενος αρχικά στις τρέχουσες εξελίξεις, εστίασε στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως επίσης και στην ανάγκη άρσης των capital controls σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Έχει έρθει ο χρόνος για να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί αυτοί, πράγμα που ήδη έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν υπάρχει κανένας οικονομικός λόγος για τον οποίον υφίστανται. Η όποια εκροή κεφαλαίων θα υπερκαλυφθεί από την εισροή χρημάτων Ελλήνων και ξένων. Ελπίζω ότι σύντομα θα βρεθεί κάποια λύση».

Ο κ. Μποτόπουλος επίσης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες διεθνώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη προκειμένου να ισορροπήσει τους τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανάμεσα στο καθαρά τραπεζοκεντρικό μοντέλο που έχουμε σήμερα και στην άντληση κεφαλαίων απευθείας από τις διεθνείς αγορές κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Η σχέση χρηματοδότησης στην Ευρώπη είναι 70% τράπεζες και 30% αγορές, όταν στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη αναλογία είναι αντίστροφη. Η ευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια δεν μένει στα λόγια και μέσω της θέσπισης της Capital Market Union (Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την προσαρμογή του ευρωπαϊκού μοντέλου στο αγγλοσαξονικό.

«Είναι η στιγμή των κεφαλαιαγορών και θα ήταν ατυχές η Ελλάδα να χάσει αυτό το τρένο», τόνισε με έμφαση ο κ. Μποτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες των ευρωπαϊκών εταιρειών να χρηματοδοτηθούν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, επισημαίνοντας τους νέους μηχανισμούς εναλλακτικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Για να αξιοποιήσει μια εταιρεία την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, απαιτείται σίγουρα η ύπαρξη αξιόπιστης εταιρικής διακυβέρνησης, σε μια εποχή τεράστιας παγκόσμιας ρευστότητας, η οποία έχει ανατεθεί προς διαχείριση στους διεθνείς fund managers. Στοίχημα των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι το πώς θα αντλήσουν τα κεφάλαια αυτά.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μικρότερη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, λόγω και της απροθυμίας του «οικοσυστήματος» (π.χ. ορκωτοί ελεγκτές, δικηγόροι, fund managers, investment bankers) να ασχοληθεί με αυτές.
Αυτά ωστόσο που κάνουν τον κ. Λαζαρίδη να αισιοδοξεί για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών εταιρειών είναι:

Πρώτον, το γεγονός ότι πολλές εταιρείες που εντάσσονται σήμερα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εισήλθαν στο ΧΑ τη δεκαετία του 1990 και οι διοικήσεις τους δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν στο επενδυτικό κοινό, ούτε δίστασαν να διαθέσουν κάποιο ποσοστό από τις μετοχές τους.

Και δεύτερον, η δυνατότητα μέσω εισηγμένων funds να αντληθούν κεφάλαια από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν σοβαρά business plans και σωστή εταιρική διακυβέρνηση.

Οι ξένοι θα μπορούσαν να επενδύσουν σε εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπλήρωσε ο κ. Λαζαρίδης, αναφέροντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τους κλάδους του τουρισμού και της μεσογειακής διατροφής. «Αν δημιουργηθεί μια στρατηγική αιχμής για έναν κλάδο, τότε σταδιακά θα βοηθηθούν και οι παράπλευρες δραστηριότητες», σημείωσε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών) κ. Γιάννης Πολυχρονίου έλαβε τον λόγο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στο έργο που αφήνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κων/νος Μποτόπουλος και στην άριστη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ αυτού και του ΣΕΔΥΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v