ΝΔ: Βαριές κουβέντες υποψηφίων στη μάχη των εντυπώσεων

Οι τελευταίες αντεγκλήσεις με φόντο τις κάλπες της Κυριακής. Όλοι εναντίον όλων, αναζητώντας και την τελευταία ψήφο. Το «παιδί», το σποτ και η «νεοδημοκρατική ηθική».

ΝΔ: Βαριές κουβέντες υποψηφίων στη μάχη των εντυπώσεων

Η ώρα της κρίσης φτάνει για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ, οι οποίοι την Κυριακή θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των οπαδών και φίλων του κόμματος. Ύστερα από 50 μέρες επίπονου αγώνα, οι συνυποψήφιοι, με τις κεντρικές προεκλογικές τους ομιλίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, κορυφώνουν τη δραστηριότητά τους και μαζί τις επιθέσεις προς τους αντιπάλους.

Ειδικά τα τελευταία 24ωρα οι τόνοι μεταξύ των τεσσάρων έχουν ανέβει επικίνδυνα, όλοι στρέφονται εναντίον όλων και άγνωστο είναι πώς θα καταφέρουν να συνυπάρξουν την επόμενη μέρα. Πόσο μάλλον αν χρειαστεί δεύτερος γύρος για το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» των δύο πρώτων, όταν οι εντάσεις αναμένεται να μετατραπούν σε σκληρή πόλωση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

«Είναι παιδί»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την ομιλία του στη Βουλή, πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Μαρούσι όπου, εκτός από τη σφοδρή επίθεση που επιφύλαξε για μία ακόμη φορά στον Αλέξη Τσίπρα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα, χωρίς να τον κατονομάσει: «Παρότι προκαλούμαι από συνάδελφο, εγώ δεν πρόκειται να απαντήσω με τον ίδιο χυδαίο, κατά την άποψή μου, τρόπο. Είναι παιδί αυτός, μπορεί να λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Δεν πειράζει. Κυρίως δεν απαντώ γιατί η νεοδημοκρατική ηθική που μου δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με κάνει να στέκομαι με σεβασμό προς τους συναδέλφους και φίλους μου», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος για μία ακόμη φορά επέμεινε θεσμικά, με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

«Βολεμένοι και συμφέροντα»

Σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και των «συστημάτων» που θέλουν τη ΝΔ «μικρή», προχώρησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «οι Μητσοτάκης, Μεϊμαράκης και Γεωργιάδης εκπροσωπούν υποσύνολα της παράταξης». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο κ. Τζιτζικώστας, «έχει διαλέξει ποιον θέλει για αντίπαλο στη Νέα Δημοκρατία» και κατονόμασε τον κ. Μεϊμαράκη. «Είναι λογικό να θέλουν έναν προσωρινό πρόεδρο, που να κρατάει σε χαμηλά ποσοστά την παράταξη», πρόσθεσε. Έβαλε δε κατά του κυβερνώντος κόμματος, που «μετά τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνά του, χρησιμοποιεί μέχρι και την ΕΡΤ για την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, που όλοι γνωρίζουν πόσο αναξιόπιστες είναι».

Μίλησε δε και για συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα που «κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση». Όλες αυτές τις 50 ημέρες, είπε, «απέναντι στη λάσπη και τις επιθέσεις, απέναντι στις αντιστάσεις των βολεμένων και των συμφερόντων, απέναντι στις τελευταίες κραυγές ενός θλιβερού παρελθόντος, δεν διστάσαμε ούτε για μια στιγμή, δεν υποταχθήκαμε στις πιέσεις, δεν συμβιβαστήκαμε με τις παλιές νοοτροπίες». Εξέφρασε μάλιστα τη γνώμη ότι ο ίδιος δέχτηκε «πολύ περισσότερα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, παρά πολιτικό διάλογο».

«Απρεπές σποτ»

Με αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής. «Εάν ο κόσμος δεν πάει να ψηφίσει, θα είναι μια ήττα για τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διώξει τον κόσμο», τόνισε, ενώ εκτίμησε πως δημόσιος διάλογος δεν έγινε, «διότι ο ένας υποψήφιος αρνήθηκε και ο δεύτερος κρύφτηκε πίσω από την άρνηση του πρώτου». Χαρακτήρισε εξάλλου «απρεπές» το σποτ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έλαβε και την έμμεση στήριξη του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη κατά τη συνάντηση που είχαν.

«Λίγο αλαζονικό»

Πυρά εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα κατά κύριο λόγο και κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε μικρότερο βαθμό επεφύλασσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στις διάφορες συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες. Για τον κ. Τζιτζικώστα ανέφερε πως «ήταν ένας που δεν εξελέγη βουλευτής το 2009 κι ένας που κατέβηκε ως «αντάρτης» το 2014. Είναι λίγο αλαζονικό να κατηγορεί τους συνυποψηφίους του ως υποσύνολα της παράταξης». «Δεν μπορεί να είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ένας που αντιπολιτευόταν τη ΝΔ», σημείωσε ενώ για τη διαδικασία είπε πως «δεν ήταν καλή γιατί παραβιάστηκε η βασική αρχή μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν έγινε διάλογος μεταξύ των υποψηφίων. Ο διάλογος αυτός δεν έγινε με βασική ευθύνη του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Τζιτζικώστα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v