Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: 'Αποστολή εξετελέσθη', παρά τις δυσκολίες

Προσφορές κεφαλαίων περίπου 6,3 δισ. ευρώ συγκεντρώνουν τα τέσσερα βιβλία. Η σημαντική υπερκάλυψη για Alpha Bank, η «προίκα» ισχυρών μεγαλομετόχων της Eurobank και πού ποντάρει η ΕΤΕ. Δυναμική κάλυψης στο παρά πέντε για Πειραιώς.

Τράπεζες: Αποστολή εξετελέσθη, παρά τις δυσκολίες
Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του δύσκολου εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα, καθώς αν δεν υπάρξει άρδην αλλαγή των δεδομένων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα επιτυχώς και η τελευταία από τις τέσσερις ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, Alpha, Eurobank και Εθνική πέτυχαν να συγκεντρώσουν προσφορές ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα οποία χρειάζονται περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Εφόσον η Πειραιώς, με τη σειρά της, πετύχει σήμερα τον ελάχιστο στόχο άντλησης 1,34 δισ. ευρώ, η αποστολή θα έχει εκτελεστεί, έστω με το βαρύ αντίτιμο της συντριπτικής αραίωσης ποσοστού (dilution) για τους υφιστάμενους μετόχους.

Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση, μεταξύ άλλων, των 10 δισ. ευρώ από τον ESM στο ΤΧΣ, Alpha, Eurobank και Εθνική θα ανακοινώσουν την οριστική κατανομή των νέων μετοχών στους επενδυτές που ζήτησαν μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης ή/και στους ομολογιούχους που αποδέχθηκαν τις προτάσεις ανταλλαγής.

Προσφέρθηκαν κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ στην Alpha!

Η Alpha θα έχει τον... ευχάριστο πονοκέφαλο να επιλέξει προσφορές περίπου 1,55 δισ. ευρώ από τα 2,7 δισ. ευρώ που της πρόσφεραν οι θεσμικοί και άλλοι ειδικοί επενδυτές στην ιδιωτική τοποθέτηση (σ.σ. υπερκάλυψη κατά περίπου 1,8 φορές).

Με δεδομένο ότι η τράπεζα θα αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων ανταλλαγής που υπέβαλαν κάτοχοι senior και junior τίτλων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, θα ικανοποιήσει αναλογικά τους επενδυτές που συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Έτσι, αφενός έχει την ευχέρεια να εμφανίσει ποιότητα βιβλίου, αφετέρου, η αναλογική κατανομή δημιουργεί συνθήκες ισχυρής ζήτησης, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα υπερκεράσει την προσφορά, η οποία θα εκδηλωθεί από όσους μετέτρεψαν ομολογίες σε μετοχές, είτε αναγκαστικά, είτε γιατί έτσι επιδιώκουν να εγγράψουν υψηλές υπεραξίες.

Με 35% οι βασικοί μέτοχοι στη Eurobank

Η Eurobank, από την πλευρά της, συγκέντρωσε στην ιδιωτική τοποθέτηση προσφορές ύψους 1,85 δισ. ευρώ και όπως γράφει το Euro2day.gr, έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί αναλογικά -και μόνο για μεγάλα ποσά- τις αιτήσεις ανταλλαγής που υπέβαλαν κάτοχοι ομολόγων κύριας εξασφάλισης ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο όφελος για την τράπεζα είναι ότι θα συνεχίσει να έχει ισχυρή ομάδα μεγαλομετόχων και μάλιστα με το ποσοστό του ΤΧΣ να συρρικνούται στο 2,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ομάδα βασικών επενδυτών (Fairfax, WL Ross and Co, Brookfield, Highfield, Pimco) θα κατέχει μετά την ΑΜΚ περίπου το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Περίπου το μισό από αυτό (σ.σ. γύρω στο 17%) θα κατέχεται, δε, από τη Fairfax, η οποία καθίσταται πλέον ο σημαντικότερος μέτοχος της τράπεζας.

Μεταξύ των ονομάτων που μπαίνουν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ξεχωρίζουν δύο sovereign funds, αυτά της Νορβηγίας και του Άμπου Ντάμπι, όπως βέβαια και το IFC, επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος τοποθετήθηκε αποκλειστικά στη Eurobank, σε αντίθεση με την EBRD που τελικώς κατένειμε αναλογικά το ποσό των 300 εκατ. ευρώ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ποντάρει στους Έλληνες επενδυτές η Εθνική

Αργά χθες το βράδυ έκλεισε το βιβλίο προσφορών η Εθνική συλλέγοντας προσφορές ύψους μόλις 475 εκατ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 2 σεντς. Αν κάνει αποδεκτές όλες τις προσφορές και με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης διαχείρισης παθητικού (υποβλήθηκαν αιτήσεις ανταλλαγής για τίτλους ονομαστικής αξίας 691 εκατ. ευρώ) η Εθνική συγκεντρώνει 1,16 δισ.

Με δεδομένο ότι το ποσό υπολείπεται των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο (1,45 δισ. ευρώ), η διαφορά θα υπερκαλυφθεί από τις εξής πηγές:

- Από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ εκτιμά ότι η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει περίπου στις 30 Νοεμβρίου 2015 και

- από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της Τράπεζας). Εξ αυτών περίπου 197 εκατ. ευρώ είναι οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής και τα υπόλοιπα υβριδικά και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που δεν αποδέχθηκαν την προαιρετική προσφορά.

Ωστικό κύμα που βοηθά την κάλυψη της Πειραιώς

Η σημαντική υπερκάλυψη που πέτυχαν Eurobank και Alpha, σε συνδυασμό με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, συμβάλλει, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, στη βελτίωση της ζήτησης και στην ιδιωτική τοποθέτηση της Πειραιώς.

«Κάποιοι επενδυτές που υπολογίζουν ότι θα πάρουν λιγότερες μετοχές Alpha (κυρίως) ή Eurobank από όσες υπολόγιζαν, επέλεξαν να πάρουν το στοίχημα της Ελλάδας μέσω Πειραιώς» αναφέρουν, σημειώνοντας ότι κατά τις τελευταίες ημέρες το βιβλίο της τράπεζας απέκτησε δυναμική. Έτσι, η Πειραιώς είναι πλέον αρκετά κοντά στην επίτευξη του στόχου άντλησης 1,34 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v