Σκηνικό ρήξης στη Νέα Δημοκρατία

Ο πόλεμος των ευθυνών και οι τρεις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να αρθεί το «αδιέξοδο». Αλλαγή προέδρου ζητούν Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης. «Διαβάστε το καταστατικό», απαντά ο Μεϊμαράκης. Να διαφυλάξουμε την εικόνα της ΝΔ, τονίζει ο Γεωργιάδης. Συνεδριάζει η ΚΕΦΕ στις 13:00.

Σκηνικό ρήξης στη Νέα Δημοκρατία

Εικόνα αδιεξόδου παρατηρείται στη ΝΔ, όσον αφορά την εκλογή του νέου προέδρου, μετά και το σημερινό φιάσκο με τη διαδικασία.

Ο καθένας από τους υποψηφίους ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, τη μερίδα «του λέοντος» στις αντιδράσεις συγκεντρώνουν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και δη ο πρόεδρός της Ανδρέας Παπαμιμίκος, ωστόσο συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω δεν έχει ληφθεί, επιτείνοντας την εσωστρέφεια.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα εντείνονται και οι φωνές που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος ακόμα και τις επόμενες μέρες αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας ζητούν την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αυτός αρνείται και αντιπροτείνει τη διεξαγωγή των εκλογών εντός 2-3 εβδομάδων, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης απαιτεί να βρεθούν οι υπεύθυνοι της κατάστασης και να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι τέσσερις υποψήφιοι.

Οι τρεις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος είναι να συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα (το έχουν προτείνει μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και αρκετοί βουλευτές), να γίνει έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις αρχές του έτους για να δρομολογηθούν από εκεί οι διαδικασίες, καθώς και να συνεδριάσει άμεσα, ακόμα και σήμερα, η ΚΕΦΕ για να συνεχίσει τη διαδικασία με άλλη εταιρία. Αυτό ζήτησε ο Γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, ο οποίος υποστήριξε ότι «ξέρουμε τους υπευθύνους αλλά δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες». Τελικά η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι.

Οι αιχμές δίνουν και παίρνουν

Το καταστατικό πάντως του κόμματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων. Όπως αναφέρει, η ευθύνη της οργάνωσης της εκλογής Προέδρου ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η σύνθεση της οποίας απαρτίζεται από μέλη που μετέχουν σε αυτήν ex officio.

Από εκεί και πέρα, οι αιχμές ανάμεσα στους υποψηφίους δίνουν και παίρνουν. Συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έδιναν στη δημοσιότητα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα που πρόλαβαν και ψήφισαν νεοδημοκράτες, όπου ο προσωρινός πρόεδρος κέρδιζε άνετα, υπονοώντας ότι κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να γίνουν σήμερα οι εκλογές.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου άφηναν αιχμές στους συνυποψηφίους τους για ελλιπή γνώση του καταστατικού του κόμματος.

Ο κ. Μειμαράκης αναμένεται απόψε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.
Από την άλλη, τα περιβάλλοντα των Κ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα «έδειχναν» ως υπεύθυνο του χάους, τόσο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, όσο και τον Β.Μεϊμαράκη.

Επισήμως η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, ρίχνει τις ευθύνες στην εταιρία που ανέλαβε τη διαδικασία των εκλογών, η οποία μετά τις εξελίξεις φέρεται να επέστρεψε την προκαταβολή που είχε λάβει. Ο κ. Παπαμιμίκος πάντως δεν έχει εμφανιστεί στη Συγγρού ούτε έχει τοποθετηθεί δημοσίως ακόμα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου την οποία πρότεινε ως προσωρινή πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης. Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, με δήλωσή της στο Euro2day.gr, αναφέρει ότι δέχεται να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος της ΝΔ υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει δεκτό από τους 4 υποψηφίους αλλά και τα όργανα του κόμματος.

«Θα παρθούν αποφάσεις»

«Συγνώμη στον κόσμο της ΝΔ», ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Θόδωρος Αμπατζόγλου και εξήγησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στην εκλογική διαδικασία». Επέρριψε μάλιστα ευθύνες σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους κάλεσε να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Όπως είπε, «το κόμμα συντεταγμένα να πάει στην επόμενη ημέρα, τα όργανα θα συνεδριάσουν και θα παρθούν αποφάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος. «Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα, απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψα όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα για να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία, που κάποιοι από την αρχή όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πιστεύουν αλλά ήθελαν και να απαξιώσουν.

Τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της.

Ζητώ τέλος, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, εντός της ημέρας, για να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Όσοι νομίζουν θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ πλανώνται πλάνη οικτρά. Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους, πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης και να ξεπεράσουμε αυτή την εικόνα που δεν τιμάει τη ΝΔ. Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σήμερα. Τις εκλογές αυτές είχε αναλάβει να τις διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα.

Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Από χθες είχε εκφράσει τις αγωνίες μου για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος». Σε νεώτερη δε ανακοίνωσή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία. Καλώ και τους τέσσερις συνυποψηφίους να βρεθούμε άμεσα και να βρούμε λύση στο πρόβλημα».

Οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ

Συγνώμη από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι. «Μετά την αποχώρηση μου από την χθεσινή και σημερινή ΚΕΦΕ λόγω του διαφαινόμενου και εν τέλει φιάσκου της διαδικασίας επισημαίνω το εξής: πρέπει άμεσα να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι και να ξεκινήσει από αύριο το πρωί η ανασυγκρότηση της μεγάλης παράταξης γιατί αυτο έχει ανάγκη η πατρίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο Facebook.

Την παραίτηση όλων των μελών της ΚΕΦΕ ζήτησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας διαλύσει το κόμμα. Πρέπει να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ», τόνισε.

Την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου ζήτησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8. Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι αυτός ο "τύπος" που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε επίσης να συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Κουμουτσάκος που με ανάρτησή του στο Twitter ζητά "παραιτήσεις τώρα". Επιπλέον καλεί τους υπευθύνους να προστατεύσουν την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως «Νιώθω ντροπή και οργή για το σημερινό φιάσκο.Οφείλουμε μια συγγνώμη στα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας για την αδυναμία διεξαγωγής της σημερινής διαδικασίας. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και σύσσωμη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί.

Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ιστορία και τους Ανθρώπους της Παράταξης μας. Απαιτείται άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να διαφυλάξουμε την ενότητα και το κύρος της Νέας Δημοκρατίας».

"Να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Φτάνει ο κατήφορος" γράφει ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος ζητά την έκτακτη σύγκληση του συνεδρίου και υποβολή νέων υποψηφιοτήτων.

O Λ. Αυγενάκης μαζί με άλλους 16 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή του προς τους υπιοψηφίους και τον γραμματέα του κόμματος ζητά την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Να διαφυλαχθεί η ενότητα ζητούν 100 στελέχη της ΝΔ

«Μετά τα σημερινά γεγονότα, σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών επιβάλλεται οι υποψήφιοι αρχηγοί της παράταξης να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, οι οποίες πληγώνουν την εκλογική βάση και θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση 100 στελέχη της ΝΔ.

Όπως τονίζουν πρέπει «να συνεχιστεί η διαδικασία, με τους ίδιους υποψήφιους αρχηγούς και με τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Επειδή είναι αδιανόητο να κληθούν οι οπαδοί και φίλοι της παράταξης να προσέλθουν για τρίτη Κυριακή, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 51%, να εκλεγεί Αρχηγός, εκείνος που θα έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης την επόμενη Κυριακή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v