Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για διάσωση των κύριων συντάξεων

Η αύξηση των εισφορών κλειδί της στρατηγικής για περιορισμό των μειώσεων στις απολαβές των συνταξιούχων. Οι αντιδράσεις των δανειστών και η προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις στο εσωτερικό. Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Το σχέδιο για διάσωση των κύριων συντάξεων

Στην επιβολή αύξησης των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.

Αυτό φάνηκε από την τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που εξέτασε το θέμα του ασφαλιστικού.

Η πρόταση, που προς ώρας συναντά αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών (που παράλληλα ζητούν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων στην λήψη της Εθνικής Σύνταξης) οι οποίοι ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για αύξηση του μη μισθολογικού κόστους αποβλέπει στη διάσωση των κύριων συντάξεων. Στον αντίποδα οι περικοπές θεωρούνται βέβαιες για τις επικουρικές συντάξεις.

Γι' αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε δυο πιθανά σενάρια: α) την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις και β) τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλα διατήρηση του ΕΤΕΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση θεωρεί «καλοδεχούμενη» την χρονική ανάσα που έδωσε χθες το Eurogroup για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, ωστόσο κορυφαία στελέχη της εξηγούν ότι η όποια καθυστέρηση θα αποβεί εις βάρος της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και, επομένως, της έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρέπει να ακυρωθεί ο «εθνικός διάλογος» για το ασφαλιστικό που, όπως διευκρινίζουν, «προϋποθέτει ένα επαρκές χρονικό διάστημα και όχι λίγες ημέρες».

Αναζητείται, συνεπώς, η χρυσή τομή, από την οποία θα εξαρτηθεί και το εάν το ασφαλιστικό θα φτάσει στη Βουλή ως ενιαίο σύνολο (συνολική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικό προαπαιτούμενο) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι προθέσεις θα ανιχνευτούν στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΥΚΟΙΠ που θα γίνει χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Θέλουν στοιχεία οι θεσμοί

Όπως από το πρωϊ μετέδωσε το Euro2day.gr, στο δημοσιονομικό σκέλος οι θεσμοί ζήτησαν στοιχεία όσον αφορά τη μείωση των πόρων του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, με την πλευρά του υπουργείου Εργασίας να απαντάει κατά ένα μέρος με την κατάθεση του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, στον οποίο «φωτογραφίζονται» μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 400 εκατ. ευρώ, μειώσεις στο ΕΚΑΣ κατά 230 εκατ. ευρώ και αυξήσεις εισφορών στους αγρότες κατά τουλάχιστον 102 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφεται, χωρίς να εξειδικεύονται μέτρα, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, μέσω της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να χωρέσει την αύξηση των εισφορών και αναπόφευκτα μειώσεις κύριων συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι μέρος του δημοσιονομικού στόχου μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Ειδικότερα μια άμεση αύξηση κατά 0,5% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στην επικουρική ασφάλιση υπολογίζεται ότι θα καλύψει 250 εκατ. ευρώ, απομακρύνοντας την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ μια σταδιακή αύξηση την επόμενη τριετία στις εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα αποτρέψει μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις στις μεσαίες συντάξεις.

Καθώς βέβαια, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ συνδέουν την επιδιωκόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συζήτηση για το χρέος, ξεκαθαρίζουν ότι εκτός από τους άμεσους δημοσιονομικούς στόχους, απαιτείται και μια «φιλόδοξη» μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και κατά συνέπεια την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδος σε βάθος χρόνου.

Σε αυτή τη βάση, κλειδί για την προωθούμενη μεταρρύθμιση θεωρείται το τελικό ύψος των συντάξεων, βάσει του νέου ποσοστού αναπλήρωσης. Στο υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η κλίμακα που θα προκριθεί θα οδηγεί σε ποσοστό που μεσοσταθμικά θα φθάνει το 77%, κάτι που σημαίνει ότι για κάποιες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι χαμηλόμισθοι, θα υπάρχει ποσοστό αναπλήρωσης ακόμη και 100%. Η τρόικα επιμένει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 48% - 55%.

Στο Μαξίμου είναι πλέον κυρίαρχη η θέση, ότι στον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το τελικό ποσό, πρέπει να περιλαμβάνεται και «ρήτρα ανάπτυξης» και «ρήτρα απασχόλησης», ώστε οι παρεμβάσεις να συνδέονται με το ΑΕΠ και την αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v