Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβει η «μαγική εικόνα» της Τρίτης στον τραπεζικό κλάδο

Πώς εξηγεί η αγορά την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών την Τρίτη, κόντρα στις αποτιμήσεις που επιβάλλουν οι τιμές διάθεσης νέων μετοχών. Γιατί ήταν εντυπωσιακότερη η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας. Η κρίσιμη λεπτομέρεια.

ΧΑ: Τι κρύβει η «μαγική εικόνα» της Τρίτης στον τραπεζικό κλάδο

Σε κλείσιμο θέσεων μόχλευσης που διατηρούσαν ξένοι και μεγάλοι εγχώριοι παίκτες επί των τραπεζικών τίτλων αποδίδει η αγορά την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών τίτλων κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης στις μετοχές Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, προκειμένου να διενεργηθεί η συνένωση μετοχών (reverse split), που αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις, επιβάλλει την εξάσκηση των Contracts for Difference (συμβάσεις επί διαφοράς), τα γνωστά από τον πυρετό της περιόδου 2007-08, CfDs.

Πρόκειται για προϊόντα με λειτουργία αντίστοιχη των futures, τα οποία διαθέτουν πλατφόρμες συναλλαγών και ξένοι brokers στους πελάτες τους.

Αν η παραπάνω εκτίμηση ισχύει, υπήρχαν αρκετές θέσεις μόχλευσης επί των τραπεζικών τίτλων και ασκήθηκαν σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη, προφανώς λόγω των δικλείδων που εμπεριέχουν οι συμβάσεις όταν επέρχονται εταιρικά γεγονότα, όπως η αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη μετοχή της Εθνικής η αντίδραση ήταν πιο εντυπωσιακή γιατί, πέραν των CfDs, κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές και να τις μετατρέψουν σε ADRs πριν επίσης την αναστολή διαπραγμάτευσης, ώστε να εκμεταλλευθούν το αρμπιτράζ.

Και εδώ λόγω της επικείμενης αναστολής διαπραγμάτευσης οι αγορές έπρεπε να γίνουν νωρίς, ώστε να προλάβει να εκκαθαρισθεί η πράξη και να μετατραπούν οι τίτλοι σε ADRs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v