Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη εκεχειρία στη ΝΔ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης το ενδεχόμενο «σαμποτάζ». Η παρέμβαση Σαμαρά και οι προτεραιότητες Πλακιωτάκη. Αναζητά φερέγγυα εταιρεία για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Ποιο το εναλλακτικό σχέδιο για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Εύθραυστη εκεχειρία στη ΝΔ

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Έγιναν απίστευτα πράγματα τις προηγούμενες μέρες, όμως, αν θέλουμε να αποφύγουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις, πρέπει να τα αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε».

Σε αυτή τη φράση υψηλόβαθμου στελέχους της ΝΔ συνοψίζεται η προσπάθεια που ξεκινά στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία πλέον του Γιάννη Πλακιωτάκη, για την ασφαλή πορεία του κόμματος προς τις κάλπες.

Από τη θεωρία βέβαια μέχρι την πράξη η διαφορά είναι μεγάλη, τα δείγματα του πρόσφατου παρελθόντος καθόλου ενθαρρυντικά και η επιδιωκόμενη εκεχειρία εξαιρετικά εύθραυστη.

Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν χθες δύο νέα κρούσματα σήμαναν νέο συναγερμό στη Συγγρού, προκαλώντας πολλές συζητήσεις: από τη μία, η έντονη λογομαχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά μπροστά σε δημοσιογράφους (παρά την προσπάθεια στη συνέχεια να υποβαθμίσουν το θέμα) και από την άλλη, το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος για πιθανό σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή.

Σενάριο που δεν αποκλείει η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν το θεωρεί όμως πιθανό ο αδελφός της και υποψήφιος αρχηγός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κλίμα εσωστρέφειας διατηρείται στα ύψη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η καχυποψία ανάμεσα στα στελέχη προφανής, σε αναμονή ορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής των νέων εκλογών.

Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση για τα εσωκομματικά έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνέστησε «ενότητα και σοβαρότητα», την ίδια ώρα που ο νέος πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκίνησε επαφές με τα κορυφαία στελέχη, «με βασική προτεραιότητα την ταχεία, ομαλή και απόλυτα διαφανή διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου».

Σοβαρές προτάσεις

Το μεγάλο στοίχημα πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι η αξιόπιστη και φερέγγυα εκλογική διαδικασία, που αποτελεί μονόδρομο μετά και το φιάσκο της πρώτης απόπειρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του κόμματος (και των τεσσάρων υποψηφίων) με τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαδικασία. Τις πιο σοβαρές προτάσεις φέρονται να έδειξαν 6-7 εταιρίες, δύο από τις οποίες είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), όπου το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Μενέλαος Δασκαλάκης και ο Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις προς τα μέλη της Επιτροπής. Στη συνέχεια αυτά μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους που έχουν ορίσει οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν την εταιρεία (αξιόπιστη και οικονομική), καθώς και τη διαδικασία που θα γίνει η εκλογή.

Και επειδή το on-line σύστημα τόσο το 2009 όσο και πριν από τέσσερις μέρες αποδείχθηκε προβληματικό, στη ΝΔ καταστρώνουν και εναλλακτικό σχέδιο, πιο ασφαλές και, όπως λένε, με σαφώς λιγότερα προβλήματα. Αυτό θα κοινοποιηθεί στους τέσσερις υποψηφίους και προβλέπει ηλεκτρονική διαδικασία μεν, αλλά χωρίς on-line σύστημα δε.

Συγκεκριμένα, οι εκλογικοί κατάλογοι από τα 20.000 περίπου τμήματα των εθνικών εκλογών να ενταχθούν στα περίπου 1.200 τμήματα που καταρτίστηκαν για τις εκλογές στη ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν, δεν θα μπορεί να γίνει διπλοψηφία, ενώ δεν θα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v