Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απευθύνει το Μαξίμου. Το «κενό ηγεσίας» της ΝΔ και το plan B του Μαξίμου. Τι αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα του συμβουλίου αρχηγών.

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του συμβουλίου θα είναι το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Εάν η ΝΔ επικαλεστεί το κενό ηγεσίας (μετά και την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη) και δεν δεχθεί να εκπροσωπηθεί από τον μεταβατικό της πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, τότε θα προκριθεί η άμεση σύσταση διακομματικής επιτροπής, με το κάθε κόμμα να καλείται να ορίσει εκπρόσωπο, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ είναι σεβαστό, αλλά το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περιμένει», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, καθώς μετά την ψήφιση των (περισσότερων) προαπαιτούμενων μέτρων και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το εν λόγω θέμα είναι αυτό που θα κλείσει τον κύκλο της πρώτης αξιολόγησης -ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν στον εθνικό διάλογο διότι:

Πρώτον, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση "θα αφορά τα επόμενα 30 χρόνια" και συνεπώς απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Δεύτερον, η κυβέρνηση "θα δώσει σκληρή μάχη" με το κουαρτέτο για το δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού (όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών). Επομένως, το κάθε κόμμα οφείλει να πάρει θέση σε μία διαπραγμάτευση που θα κρίνει "εάν και πόσο" θα περικοπούν οι σημερινές συντάξεις.

Πέραν του ασφαλιστικού, πάντως, η ανάγκη "εθνικής συνεννόησης στα μείζονα" αποκτά νέες διαστάσεις μετά τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στη "γειτονιά" μας, με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας να οδηγούνται στα άκρα και το ΝΑΤΟ να αποφασίζει έκτακτη Σύνοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v