Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλεξιάδης: Εχουν ελεγχθεί 384 από τις 6.000 offshore

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων στις offshore, πρόβλημα το μειωμένο προσωπικό των ελεγκτών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών. Μπαίνει μπροστά ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχό τους.

Αλεξιάδης: Εχουν ελεγχθεί 384 από τις 6.000 offshore

Από τις περίπου 6.000 offshore εταιρίες που είναι αξιοποιήσιμες ελεγκτικά, έχουν ελεγχθεί συνολικά 384 και έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες οι 321 με βεβαιωμένα ποσά ύψους 94,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2014-2015.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι πράγματι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

«Έχει δοθεί ήδη εντολή από το υπουργείο προς τους ελεγκτές να επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις. Να μη σταματήσουν πουθενά και για οποιονδήποτε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ξεκινήσαμε, έστω και με το λίγο προσωπικό που διαθέτουμε, και το επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχό τους. Δεν θα μείνουν στην τύχη τους αυτές οι υποθέσεις, ενώ θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία τους».

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρίες που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρίες.

«Το πρόβλημα των offshore πρέπει να μπει σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δυνατό χώρες που μας κουνάνε το δάχτυλο στα θέματα της φοροδιαφυγής, να επιτρέπουν να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους τους φορολογικοί παράδεισοι», επισήμανε.

Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του ελεγκτικού μηχανισμού, από προσπάθειες ορισμένων φοροφυγάδων να αποφύγουν τον έλεγχο.

«Είναι στοίχημα για την κυβέρνηση. Είχαμε περιπτώσεις να διεξάγονται έλεγχοι σε εταιρίες παρουσία της αστυνομίας, και οι ελεγκτές να οδηγούνται στο αυτόφωρο και να χρειάζεται η δική μας παρέμβαση για να μη μείνουν το βράδυ στα κρατητήρια, γιατί οι φοροφυγάδες αξιοποιούν κάποιες νομοθετικές διατάξεις. Ικανά μας στελέχη μάλιστα οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Αυτό είναι δυστυχώς το νομικό μας πλαίσιο. Αυτό όμως θα τελειώσει. Ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την ενίσχυση της προστασίας τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε χωρίς προστασία σε οποιονδήποτε φοροφυγά, τους φοροελεγκτές, τους αστυνομικούς ή τους εισαγγελείς που εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα», υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Αλεξιάδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από τη φοροδιαφυγή των offshore εταιριών και τόνισε ότι είναι πληγή για την ελληνική οικονομία να διακινείται βρώμικο χρήμα νομότυπα, ενώ την ίδια ώρα το κράτος να ψάχνει κονδύλια μερικών εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Είναι πράγματι ένα τεράστιο θέμα και ντροπή για το ελληνικό δημόσιο, την ίδια στιγμή που ψηφίζουμε φορολογικές διατάξεις για να πάρουμε λίγα εκατομμύρια, να υπάρχουν άλλοι που τα κρύβουν», συμφώνησε ο κ. Αλεξιάδης.

Και κατέληξε: «Έχουμε λιγότερο ελεγκτικό προσωπικό από άλλες χώρες που έχουν καλύτερη μηχανογράφηση και λιγότερη φοροδιαφυγή. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v