Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει στο EWG η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά σε κόκκινα δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και ΑΔΜΗΕ. Οριστικοποιείται στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup η λίστα που θα ξεκλειδώσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Κλειδώνει στο EWG η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων

Συνεδριάζει το απόγευμα το EWG με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, που μετέβη για τον σκοπό αυτό στις Βρυξέλλες. Στόχος να συμφωνηθεί η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων με τα οποία θα ξεκλειδώσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

Η λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Euro2day.gr, έχει ελαφρύνει σε ό,τι αφορά στο θέμα των αγροτών, στις αλλαγές στη φορολόγηση ενοικίων και στην ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι «βαριά».

Η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ θα σχετίζεται με προαπαιτούμενα τα οποία θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα κόκκινα δάνεια, στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στον σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, στην έκδοση υπουργικής απόφασης για το clawback στα νοσοκομεία, αλλά και στο σκαρίφημα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τη δημιουργία της σχετικής ομάδας που θα αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες ενεργοποίησής του.

Το μεγαλύτερο αγκάθι δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια και είναι επαρκές για να καταστήσει και την επόμενη διαπραγμάτευση δύσκολη. Αν στο πακέτο περιλαμβάνονταν και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, η κοινοβουλευτική πρόκληση θα περνούσε σε άλλη διάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v