Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: Καυτές εξελίξεις στο Q1 του 2016

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες των κ.κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Solvency II - Η μεγάλη εικόνα» της οικονομολόγου κας Μυρτώς Χαμπάκη.

Ασφαλιστικός κλάδος: Καυτές εξελίξεις στο Q1 του 2016

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της γνωστής οικονομολόγου κας Μυρτώς Χαμπάκη, με τίτλο «Solvency II - Η μεγάλη εικόνα».

Συγκεκριμένα, οι ομιλητές -πέρα από τα θετικά σχόλια για το συγκεκριμένο βιβλίο και τη συγγραφέα του- αναφέρθηκαν επίσης και στις ραγδαίες αλλαγές που θα επιφέρει στον ασφαλιστικό κλάδο το σύστημα Solvency II, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Έτσι, για μπαράζ σημαντικών αλλαγών που αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 λόγω του Solvency II μίλησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συμπληρώνοντας:

«Solvency II σημαίνει αυστηρότερος έλεγχος και αυξημένο λειτουργικό κόστος. Ένα κομμάτι των ασφαλιστικών εταιρειών είτε δεν θα επιβιώσει, είτε θα υποχρεωθεί σε συμπράξεις με άλλες δυνάμεις του χώρου. Ενδιαφέρον έχει το πώς θα αντιδράσουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών και ειδικότερα το ποιες από αυτές θα παραμείνουν στη χώρα και ποιες θα επιλέξουν να μεταβιβάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε άλλες. Ο χάρτης θα αλλάξει. Εύχομαι να διατηρηθούν εν ζωή όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες, γιατί όσο μειώνεται ο αριθμός των εταιρειών, τόσο χειρότερα είναι για την αγορά και για τους πελάτες. Αυτό άλλωστε το έχουμε βιώσει και με τη μείωση του αριθμού των τραπεζών.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών πιστεύει πως το Solvency II αφορά μόνο τις εταιρείες και όχι αυτούς. Κάνουν λάθος. Όλες οι αλλαγές που θα συμβούν στις εταιρείες θα επηρεάσουν και τους διαμεσολαβούντες και η πικρή αλήθεια είναι ότι όπως θα μειωθεί ο αριθμός των εταιρειών, έτσι θα περιοριστεί και ο αριθμός των διαμεσολαβούντων. Σήμερα, το 60% των δικτύων έχει παραγωγή μικρότερη των 100-120 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και τουλάχιστον γι' αυτό το κομμάτι της αγοράς, η προσαρμογή εμπεριέχει προκλήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενημερωθούν οι επαγγελματίες της αγοράς για το Solvency II, τόσο πιο εύκολα θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικού διευθυντή του ΕΙΑΣ (Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού ανέλυσε τη φιλοσοφία και τη δομή του Solvency II, αναφέρθηκε στους τέσσερις στόχους του που είναι: α) Η προστασία των ασφαλισμένων, β) Η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, γ) Η δημιουργία δίκαιων αγορών και δ) Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Από την πλευρά της, η συγγραφέας του βιβλίου κα Μυρτώ Χαμπάκη, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «το Solvency II δεν τελειώνει την 1η Ιανουαρίου του 2016, αλλά μόλις αρχίζει». Ανέφερε επίσης πως ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να αλλάξει σε περίοδο κρίσης και πως είναι φυσικό να υπάρξουν προκλήσεις.

Οι επιπτώσεις του Solvency II στην αγορά, στις εταιρείες, στα προϊόντα και στους διαμεσολαβούντες δεν μπορούν να προβλεφθούν από τώρα με ακρίβεια, αλλά θα φανούν όταν αυτό θα τεθεί σε πραγματική εφαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v