Στο εδώλιο η Siemens μετά από 10 χρόνια ερευνών

Η αναβολή της δίκης, όμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, καθώς σειρά ζητημάτων που γνωρίζουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν επιλυθεί και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εμπλοκή της διαδικασίας.

Στο εδώλιο η Siemens μετά από 10 χρόνια ερευνών
Προς αναβολή οδεύει η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, η οποία μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια δικαστικής έρευνας καταλήγει τελικά στο εδώλιο.

Η αναβολή της δίκης θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, καθώς σειρά ζητημάτων που γνωρίζουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν επιλυθεί και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εμπλοκή της διαδικασίας.

Βασικό ζήτημα, όπως άλλωστε στις περισσότερες "μεγάλες" υποθέσεις με όγκο κατηγορουμένων και μαρτύρων, είναι το ζήτημα της αίθουσας, η οποία είναι αδύνατον να χωρέσει όλους τους παράγοντες, δεδομένου ότι μόνο οι κατηγορούμενοι είναι 64 άτομα.

Έτερο θέμα είναι ότι βασικά έγγραφα της δικογραφίας δεν έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, η οποία είναι η γλώσσα επικοινωνίας 15 εκ των κατηγορουμένων. Το γεγονός αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς με βάσει οδηγία της ΕΕ τα βασικά έγγραφα θα πρέπει να μεταφράζονται στη γλώσσα του κατηγορούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικό αίτημα μετάφρασης έχει διατυπωθεί σε προγενέστερο στάδιο στην Εισαγγελία, το οποίο απερρίφθη βάσει γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η κατηγορία μπορεί να διευκρινιστεί επαρκώς στον κατηγορούμενο από Ελληνα συνήγορο.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον «χορό των εκατομμυρίων» που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αριθμεί 4.592 σελίδες, ενώ οι μίζες που διακινήθηκαν υπολογίζονται περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 64 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τα πρώην μεγαλοστελέχη της SIEMENS Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι επί σειρά ετών καταζητούμενοι, Μιχαλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έφυγε από την Ελλάδα λίγο πριν απολογηθεί στον ανακριτή που ερευνούσε την υπόθεση κι ενώ αντιμετώπιζε ενδεχόμενη προφυλάκιση. Έκανε χρήση της ιδιότητας του Γερμανού πολίτη και βρίσκεται στη Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει.

Ο Χρήστος Καραβέλας, που εγκατέλειψε τη χώρα την ίδια χρονική περίοδο, παραμένει καταζητούμενος.

Συγκεκριμένα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης ,καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος,

- μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v