Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες εκπλήξεις στα αποτελέσματα εννεαμήνου

Ανοδος 14% στα λειτουργικά κέρδη εννεαμήνου δείχνουν τα στοιχεία από 92 λογιστικές καταστάσεις. Πού οφείλεται η αύξηση. Ποιοι κλάδοι κλέβουν την παράσταση και ποιοι αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της αγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

Οι πρώτες εκπλήξεις στα αποτελέσματα εννεαμήνου

Χωρίς καταστροφικές συνέπειες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα capital controls οι περισσότερες εισηγμένες του ΧΑ, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου που δημοσίευσαν 92 εταιρείες μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (βλέπε στοιχεία αναλυτικού πίνακα, στον οποίον δεν περιλαμβάνονται τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου).

Όσο και αν η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων προκάλεσε έντονη αναστάτωση σε πολλές δραστηριότητες της οικονομίας οδηγώντας το ΑΕΠ σε αρνητική τροχιά (-1,5%) χωρίς να υπολογιστεί ο αρνητικός πληθωρισμός), οι εισηγμένες φαίνεται πως ήταν σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένες απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο και έτσι αμύνθηκαν σχετικά αποτελεσματικά (μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στις εταιρείες που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά και επίσης σε εκείνες που εμφάνιζαν ζητήματα ρευστότητας πριν τον Ιούνιο του 2015).

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του πίνακα, ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο υποχώρησε κατά 6,5% (λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων commodities), τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 14,1% και τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 33,3%. Η εικόνα αυτή είναι μεν χειρότερη από αυτή του εξαμήνου, πλην όμως δεν ανατρέπει τη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων κατά την τρέχουσα χρήση.

H αύξηση των εξαγωγών, η άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις, είναι οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν τη φετινή καλύτερη εικόνα των εταιρικών κερδών.

Από την άλλη πλευρά, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι μισές περίπου εισηγμένες αναμένεται να εμφανίσουν ζημιογόνα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπως επίσης ότι δεκάδες εταιρείες διαθέτουν πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια και το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν μέτοχοι και πιστωτές.

Βέβαια, πριν προχωρήσει κάποιος σε διαπιστώσεις, θα πρέπει να συνεκτιμήσει τα εξής:

Πρώτον, σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί από έκτακτους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αρνητική αποτίμηση στις εύλογες αξίες στα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών ακινήτων, ή ακόμη οι λογιστικές απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων σε πολλές εισηγμένες και 

δεύτερον, ο πίνακας περιλαμβάνει τις εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις έως και την 27η Νοεμβρίου. Συνήθως κατά την τελευταία ημέρα δημοσίευσης που απομένει (30/11), ο μέσος όρος των επιδόσεων των εταιρειών είναι αρκετά χαμηλότερος.

Ποιοι έκλεψαν την παράσταση

Διυλιστήρια: Η διεύρυνση του περιθωρίου διύλισης ευνόησε τα αποτελέσματα των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου βοήθησε επίσης και τις εταιρείες εμπορίας του κλάδου (π.χ. REVOIL).

Ακτοπλοΐα: Μετά από αρκετά χρόνια είδαμε τις εταιρείες του κλάδου (Attica Group, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ) να επιστρέφουν σε κερδοφόρο πορεία (πιθανότατα, λόγω αρνητικής εποχικότητας οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου θα είναι χαμηλότερες). Βασικοί παράγοντες βελτίωσης είναι η υποχώρηση του κόστους των καυσίμων και δευτερευόντως ο αυξημένος τουρισμός.

Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Λόγω περισσότερων εργασιών που ανέλαβαν στο εξωτερικό, οι περισσότερες εταιρείες του γνωστού μεταλλουργικού ομίλου (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου) βελτίωσαν φέτος κατά πολύ τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Εξαγωγικά χαρτιά: Πολλές από τις εισηγμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν στο εννεάμηνο να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, λόγω και της ευνοϊκότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας μετά την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, συγκαταλέγονται οι: Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Μάρμαρα Κυριακίδη, Ικτίνος Μάρμαρα, Καράτζης και Folli-Follie.

Εταιρείες οχημάτων: Η αύξηση των πωλήσεων οχημάτων βελτίωσε τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, μεταξύ των οποίων και των εισηγμένων Π. Πετρόπουλος και Μοτοδυναμική.

«Τουριστικά χαρτιά»: Πρόκειται για τις εταιρείες, τα αποτελέσματα των οποίων επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Έτσι, βελτιωμένες επιδόσεις είχαμε στο εννεάμηνο για εταιρείες όπως: Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, ΓΕΚΕ, Ιονική Ξενοδοχειακή, Δάιος Πλαστικά και Αστέρας Βουλιαγμένης.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άνοδος στις τιμές των ψαριών και η τακτοποίηση ζητημάτων κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας βελτίωσαν τις οικονομικές επιδόσεις σε Νηρέα και Ιχθυοτροφεία Σελόντα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Σίγουρα χαρτιά»: Πρόκειται για εταιρείες που καταφέρνουν κάθε χρόνο να υπερβαίνουν τα εμπόδια και είτε να βελτιώνουν συνεχώς τις οικονομικές τους επιδόσεις, είτε τις να διατηρούν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ακόμη και αν αυτές είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: ΟΠΑΠ, Sarantis, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO (αποτελέσματα α' τριμήνου), Grivalia, Πλαίσιο, MLS και Κανάκης.

Αδύναμοι κρίκοι

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την οικοδομική δραστηριότητα, οι κατασκευαστικές εταιρείες (ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο που συνοδεύτηκε από διακοπή δημοσίων και αυτοχρηματοδοτούμενων έργων), καθώς οι εταιρείες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας είναι οι πέντε κλάδοι που υποχρεώθηκαν σε μετριότατες, ή και αρνητικές επιδόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v