Ανοίγει «εθνικός διάλογος», ζητείται συναίνεση

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Το σημαντικό είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των 'ευρωπαϊκών' κομμάτων θα προσέλθουν», εκτιμά η κυβέρνηση. Ασφαλιστικό-προσφυγικό-Σύνταγμα στην ατζέντα. Προς κοινή στάση Γεννηματά-Πλακιωτάκης. Απρόσμενη(;) στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα για το προσφυγικό.

Ανοίγει «εθνικός διάλογος», ζητείται συναίνεση

Με μία ταυτόσημη θέση, ο Αλέξης Τσίπρας και η ο Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασαν χθες το «ζητούμενο» του σημερινού Συμβουλίου Αρχηγών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ' όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Ρώμη που βρισκόταν, δήλωνε σε ιταλική εφημερίδα: «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Είναι μία διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Το πλαίσιο λοιπόν τέθηκε και μένει να φανεί εάν η Φώφη Γεννηματά υλοποιήσει την προειδοποίησή της ότι δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά μόνο για το προσφυγικό και για το άνοιγμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Στα ζητούμενα παραμένει και η στάση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, καθώς κύκλοι του κόμματος διέρρευσαν χθες το βράδυ πως «εάν το ΠΑΣΟΚ αποχωρήσει τότε θα αποχωρήσει και η ΝΔ»...

Νέα πυρά Ευ.Βενιζέλου

Για την κυβέρνηση, ο μείζων στόχος επετεύχθη, καθώς οι αρχηγοί των «ευρωπαϊκών» κομμάτων αποδέχθηκαν την πρόσκληση και θα προσέλθουν στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με στελέχη της δε, στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο κ. Τσίπρας χθες το πρωί το κλίμα ήταν «πολύ καλύτερο» απ΄ όσο προβλήθηκε, με εξαίρεση την συζήτηση με την κ.Γεννηματά η οποία «ήταν περισσότερο επιθετική».

Kάτι που ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα της εχθρικής στάσης που επιδεικνύει ο Ευ. Βενιζέλος απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. («Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία, τότε η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση», δήλωσε χθες, δίνοντας αυτή την ερμηνεία στο αίτημα του πρωθυπουργού για Συμβούλιο Αρχηγών).

Διακομματικές επιτροπές ανά θέμα

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, εάν διαπιστωθεί σήμερα διάθεση συναίνεσης από τους αρχηγούς της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης, το επόμενο βήμα θα είναι ο ορισμός διακομματικών επιτροπών που θα επεξεργασθούν τα «εθνικής σημασίας θέματα» – με αιχμή το ασφαλιστικό.

Αυτό προτίθεται να εισηγηθεί ο πρωθυπουργός σήμερα, καθώς το ζητούμενο του Συμβουλίου δεν είναι η συμφωνία στις λεπτομέρειες, αλλά στην ανάγκη να αναζητηθεί αυτή η δυνατότητα.

Ψήφιση ασφαλιστικού εντός έτους

Πρόθεση του Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος («μέσω των επιτροπών ή και εκ νέου σε επίπεδο αρχηγών εάν χρειασθεί») μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου, ώστε το νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά και να ψηφισθεί πριν τις γιορτές.

Για την κυβέρνηση «όποια παράταση θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης και, άρα, της συζήτησης για το χρέος», κάτι που, όπως σημειώνουν, "θα το ήθελαν οι σκληροί της ευρωζώνης"...

«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται»...

Οσο για το έτερο μείζον θέμα, το προσφυγικό, η κυβέρνηση προσέρχεται στο Συμβούλιο Αρχηγών με «όπλο» την (απρόσμενα;) θετική θέση του Βερολίνου για τον ρόλο της Αθήνας στην αντιμετώπισή του.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται - και κανένας δεν θέλει και να το κάνει και ενάντια στην ελληνική βούληση» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας.

Για πρώτη φορά δε, το Βερολίνο έβγαλε από τη συζήτηση τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες: «Το εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει περιπολίες με την Τουρκία, είναι απόφαση της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοιχείο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Αγκάθι» το ασφαλιστικό

Ωστόσο κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι θα βρουν κοινό τόπο συνεννόησης με την κυβέρνηση δεν άφησαν χθες οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τα τηλεφωνήματα που τους έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το σημερινό συμβούλιο.

Ως φαίνεται, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι συναποφασίζουν με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα νέα επικείμενα σκληρά μέτρα και θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο για να ακούσουν και όχι για να προτείνουν. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» δείχνει το ασφαλιστικό για το οποίο η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συζητήσει καν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Διαρκής επαφή με τους «4»

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ από τη δήλωσή του αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Παρόλο που έχει ενημερωθεί και για τα τρία θέματα της ατζέντας της σημερινής συνάντησης, δεν πρόκειται να καταθέσει προτάσεις, αφού άλλωστε δεν είναι εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υποβίβασε την σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Στην αρχή μιλούσε για συναίνεση, κατόπιν για διάλογο και όταν τον πήρε τηλέφωνο, είπε ότι πρόκειται για απλή ενημέρωση». Η Συγγρού δεν αποκλείει ακόμα και την αποχώρηση του προέδρου της ΝΔ εφόσον η κουβέντα έρθει στο ασφαλιστικό και αποχωρήσει –όπως έχει προαναγγείλει- η κ. Γεννηματά.

Και χθες ο κ. Πλακιωτάκης βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους για να καθοριστεί η στάση του σήμερα, ενώ μάλλον τη Δευτέρα θα συγκαλέσει την Κ.Ο. ώστε να ενημερώσει τους βουλευτές για τις εξελίξεις και να δουν πως θα κινηθούν στη συνέχεια.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις υποψηφίους, επιμένει στη σιωπή, αρνούμενος να πάρει οποιαδήποτε θέση για τη συνάντηση στο Μαξίμου. Συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι δεν θα είχε νόημα μια δημόσια παρέμβασή του για το θέμα, αφού είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο και ό,τι έχουν να πουν, το λένε μεταξύ τους, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους τους οποίους καταγγέλλουν ότι ακολουθούν ένα «παιχνίδι προσωπικής προβολής». Ωστόσο, ορισμένοι υπενθυμίζουν και το δεδομένο ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο χαμηλών τόνων στο θέμα της πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιστολή στον Πρόεδρο

Τον πιο έντονο τηλεφωνικό διάλογο ο πρωθυπουργός τον είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της να συζητηθεί το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο. Όπως είπε, δεν έχει αντίρρηση να συζητήσουν για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην περιοχή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά είτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα έστειλε και σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που αφήνει αιχμές για τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τη σημερινή του πρωτοβουλία. «Δεν παγιδευόμαστε σε επικοινωνιακά κόλπα», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «χρησιμοποιείται σε αναζήτηση συνενόχων για την κυβερνητική πολιτική».

«Να ζητήσει συγγνώμη»

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθες και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ.Τσίπρα. Του έλεγε και του λέει συνεχώς ψέματα. Αν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θέλει συνεργασίες, πρέπει να βγει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», δήλωσε χθες στο Mega, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στάση της στα θέματα της παιδείας και του ασφαλιστικού.

Ειδικά γι' αυτό, είπε ότι το Ποτάμι περιμένει την πρόταση της κυβέρνησης και θα τοποθετηθεί στην Βουλή, όπως άλλωστε κάνει για όλα τα ζητήματα. «Οι επιτροπές και υπο-επιτροπές για να ασχολούνται οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης και να μπορεί αυτός να κυβερνά δεν θα γίνουν δεκτές από το Ποτάμι», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας : «Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε όλοι. Αλλά από την άλλη με κανένα τρόπο δε θα βοηθήσουμε να συνεχίζεται αυτή η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

«Εποικοδομητικό» τηλεφώνημα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τηλεφώνησε στον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα από τον οποίο εισέπραξε την άρνηση, ενώ το μόνο τηλεφώνημα που μπορεί να χαρακτηριστεί «εποικοδομητικό» ήταν αυτό με τον Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα υλοποιήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα εννέα σημεία του προγράμματος της Ένωσης Κεντρώων, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει ανοιχτός στη σχετική συζήτηση, την οποία θα κάνουν οι δυο τους τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v