Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρος καπνός σε ασφαλιστικό, γκρί στο προσφυγικό

Απόλυτη διαφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσταση επιτροπών για ασφαλιστικό και Σύνταγμα. Παραπέμπουν στη Βουλή. Κοινές συνισταμένες βρέθηκαν στο προσφυγικό. Πώς τοποθετήθηκαν Πλακιωτάκης, Γεννηματά, Λεβέντης και Καμμένος. Η ανακοίνωση της ΠτΔ.

Μαύρος καπνός σε ασφαλιστικό, γκρί στο προσφυγικό

Χωρίς να υπάρξει Εθνική Γραμμή σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση έληξε η εξάωρη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Τα κόμματα αρνήθηκαν την πρόταση του πρωθυπουργού να συσταθούν διακομματικές επιτροπές και η όποια συνεννόηση εξαντλήθηκε στο προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τακτικισμούς και την κάλεσαν να φέρει την πρότασή της στη Βουλή για να γίνει συζήτηση, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να απαρίθμησε τις μειώσεις συντάξεων που προηγήθηκαν και να έφερε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους για το γεγονός ότι δεν δέχονται να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα καλεί σε μη μείωση συντάξεων.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση (ονομάτισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) την οποία κατηγόρησε ότι δρα υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.

Ιδίως για τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων, απευθύνθηκε στην κα Γεννηματά λέγοντας τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;

Τέλος από κυβερνητικές πηγές γίνεται γνωστό ότι όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία Hot Spot στα νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΠτΔ

Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία θα καταγράφονται οι θέσεις των κομμάτων. Σε ότι αφορά το προσφυγικό καταγράφεται η κάθετη άρνηση σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Για το ασφαλιστικό γίνεται απλή αναφορά στην ανάγκη «κατά τις αντίστοιχες  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.Πώς διατυπώνονται οι απόψεις για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση».

Στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος «αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας».

Στο κείμενο καταγράφονται οι ενστάσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβια σωτηρίας

Προσήλθα με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Αναζητά σωσίβια σωτηρίας. Η ΝΔ δεν συμμετέχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι το μέρος που θα συζητηθούν όλα».

Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι άμεσου προτεραιότητας.

Στο προσφυγικό διαφωνήσαμε γιατί υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των ροών, σημείωσε. Δήλωσε παράλληλα, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησε μόνο με συνεργάτες τους.



VIDEO-ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ από realmedialive

Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων

«Πιστεύω στο διάλογο και την πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό όμως απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Δεν διστάσαμε να αναλάβουμε κόστος και ευθύνη αλλά δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού».

Όπως είπε δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις για τις δυο επιτροπές.

«Στο προσφυγικό συμφώνησα σε ένα πλαίσιο ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής. Για το Σύνταγμα χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Στη Βουλή θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή».

Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε όλες αυτές τις ώρες επί της ουσίας, υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις προτάσεις μας. Αν δεν μπορεί να το χειριστεί η κυβέρνηση να το πει, αυτό είναι άλλης τάξης θέμα. «Το κόμμα μας δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή».

Καλώ την κυβέρνηση να δουλέψει για να μην κοπούν οι συντάξεις, κατέληξε.


VIDEO-ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ από realmedialive

Θεοδωράκης: Αλέξη, ο δρόμος που τραβάς είναι λάθος

Είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβά είναι λάθος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Συζητήσαμε για το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με πρότασή μου έγινε δεκτή (εκτός ΝΔ) η θέση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή.

"Στο προσφυγικό επεσήμανα τις ευθύνες της Ελλάδας. Οι ροές αυξήθηκαν και λόγο της ανικανότητας υπουργών. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο που καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει και να γίνεται η ταυτοποίηση στην Τουρκία", είπε.

Όπως επισήμανε, "Δεν έγινε δεκτή η πρόταση για επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό. Περιμένουμε συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Θέλουμε ένα σύστημα χωρίς περισσότερα βάρη για τους πολίτες".

"Δεν προτίθεται το Ποτάμι να μετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι "ούτε η οικουμενική είναι λύση, θα είναι κυβέρνηση ελάχιστου παρονομαστή. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος» που θα αντιμετωπίσει άμεσα τα φλέγοντα προβλήματα.

"Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί έλεγε ψέματα για το ασφαλιστικό. Είπαμε ότι οι συσκέψεις των αρχηγών δεν γίνεται για να βγάζεις τα απωθημένα σου. Να τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στη Βουλή και εκεί θα δώσουμε τις προτάσεις μας.

Δεν συζητήσαμε για συγκεκριμένη πρόταση αλλά επί της αρχής. «Είπα το ασφαλιστικό είναι το τέρας που κρύβεται κάτω από το χαλί». Για εμάς σημαντικός όρος είναι ότι ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να πιστεύει ότι έχει μέλλον μέσα σε αυτό το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τις συντάξεις", τόνισε.


VIDEO-ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ από realmedialive

Λεβέντης: Ζητάμε οικουμενική κυβέρνηση

Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι ισχνή πλειοψηφία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης. Ο Αλ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέπτεται οικουμενική.

Πιστεύω ότι ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό που ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την ενότητα του πολιτικού συστήματος.

Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί να κάνουν υποχωρήσεις και να δίνουν παρατάσεις. Νομίζω ότι σε αυτό το σχέδιο ο Αλ. Τσίπρας θα αποτύχει.

Τι στήριξη να παράσχω στο ασφαλιστικό, αφού έχουν υπογράψει μείωση συντάξεων κατά 50%;, απάντησε εξοργισμένος.

Τα άλλα κόμματα σαν να μην υπήρχαν: ο Γ. Πλακιωτάκης είπε μόνο για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα αντί άλλων, προσέθεσε.

Δεν υπέγραψα κοινό ανακοινωθέν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν, εγώ τους άφησα να γράφουν.

Αποκάλυψε ότι είπε πως το Grexit είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρωθυπουργό ευρωπαίο όσο ποτέ. Αρνήθηκε πως είπε «μην πυροβολείτε τον πρωθυπουργό». Όπως δήλωσε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν αντιδρούν κανένα άλλο λόγο αλλά για να πάρουν ψήφους. Ψήφισαν τα πάντα (όπως και η ΝΔ). Οσα θέλει να περάσει ο Τσίπρας τα έχουν ψηφίσει και τώρα αντιδρούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, είπε.


VIDEO-ΛΕΒΕΝΤΗΣ από realmedialive

Πάνος Καμμένος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφοροποίησαν τη στάση τους για το ασφαλιστικό

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν και διαχωρίζουν τη θέση τους σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας πως ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.

Για την συνταγματική μεταρρύθμιση είπε πως για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και αποφασίσαμε την αλλαγή αυτή από την παρούσα βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, κάτι με το οποίο διαφώνησε η ΝΔ.

Όπως δήλωσε, στο ασφαλιστικό «δυστυχώς είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι τη διαφοροποίηση των δυο κομμάτων σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων αρχηγών», συμπληρώνοντας πως «ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα ασφαλιστικών ταμείων και μη περικοπή συντάξεων. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να μην συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους».

Παράλληλα, είπε πως θεωρεί ότι για την προστασία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα πρέπει να προχωρήσει έρευνα εξεταστικής επιτροπής για το PSI, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης.

 
VIDEO-ΚΑΜΜΕΝΟΣ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v