Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Eρχονται νέα private placement!

Την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα πωληθούν μετοχές που πήραν υποχρεωτικά εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια ασφαλιστικών και money market funds. Πώς θα διατεθεί το 5,3% της Eurobank που κατέχουν unit linked της Eurolife. Η προεργασία σε Alpha και Πειραιώς.

Τράπεζες: Eρχονται νέα private placement!

Πυρετός προετοιμασιών διαπιστώνεται στα τραπεζικά επιτελεία και στις ξένες επενδυτικές τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι, προκειμένου να απορροφηθεί ομαλά, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η προσφορά που αναμένεται να εκδηλωθεί από όσους απέκτησαν υποχρεωτικά μετοχές και δεν μπορούν να τις διακρατήσουν.

Ως αποτέλεσμα των δημόσιων προσφορών, τις οποίες υπέβαλαν οι συστημικές τράπεζες στους κατόχους junior και senior τίτλων έκδοσής τους, αρκετά money market funds ή unit linked εγχώριων και ξένων ασφαλιστικών μετέτρεψαν οικειοθελώς τις ομολογίες κύριας εξασφάλισης (senior unsecured bonds) σε νέες μετοχές.

Έτσι βρέθηκαν να κατέχουν, αθροιστικά, ποσοστό που αντιστοιχεί έως και το 6% με 7% του μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών μετά την ΑΜΚ. Πρόκειται για μετοχές που δεν μπορούν να τις διακρατήσουν λόγω του καταστατικού ή του κανονισμού επενδύσεων και επομένως θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να λάβουν το χρηματικό αντίτιμο.

Η προσφορά αναμένεται να εκδηλωθεί την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ή το πολύ εντός των πρώτων τριών συνεδριάσεων.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών Alpha Bank και Eurobank ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της αναστολής για τη συνένωση (reverse split) των παλαιών μετοχών. Στον αντίποδα, στην Πειραιώς οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν, όπως όλα δείχνουν, να διαπραγματεύονται μετά την επανέναρξη διαπραγμάτευσης των παλαιών (σ.σ. 2 Δεκεμβρίου).

Προκειμένου να απορροφηθεί η παραπάνω προσφορά, οι θυγατρικές χρηματιστηριακές των τραπεζών και κάποιες από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, που λειτούργησαν ως ανάδοχοι στις πρόσφατες ιδιωτικές τοποθετήσεις, έχουν αναλάβει να την αντικρίσουν με ζήτηση από funds ή επενδυτές που επιδιώκουν να αυξήσουν ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις.

Private placement περίπου 116 εκατ. μετοχών Eurobank

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Eurobank θα διενεργηθεί ιδιωτική τοποθέτηση (private placement) για τη διάθεση περίπου 116 εκατ. μετοχών της τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 5,32% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Οι παραπάνω μετοχές ανήκουν σε εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια, τα οποία υποστηρίζουν ορισμένα από τα unit linked προϊόντα της Eurolife ΑΕΑΖ, ασφαλιστικής θυγατρικής της Eurobank, και τις απέκτησαν μέσω οικειοθελούς ανταλλαγής ομολόγων κύριας εξασφάλισης με νέες μετοχές.

Πρόκειται για αποταμιευτικά ασφαλιστικά προγράμματα εφάπαξ καταβολής που έχουν εγγύηση από τη Eurolife και τα οποία δεν έχουν αλλάξει επενδυτικό χαρακτήρα. 

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities, χρηματιστηριακή του ομίλου, προετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να διενεργήσει, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, private placement, για τη διάθεση μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών περίπου 116 εκατ. μετοχές της τράπεζας, που απέκτησαν τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια της Eurolife AEAZ και αντιστοιχούν στο 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το παραπάνω ποσοστό έχει υπολογισθεί βάσει της πληροφόρησης που είχε η Eurobank στη διάθεσή της κατά τη σύνταξη του ενημερωτικού.

Οι μεριδιούχοι των unit linked προϊόντων δεν χάνουν τίποτε καθώς αφενός τα senior bonds μετατράπηκαν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, αφετέρου η Eurobank θα καταβάλει τους δεδουλευμένους τόκους, όπως γράφει σήμερα η στήλη Χαμαιλέων. Μετά τη διάθεση των μετοχών, τα έσοδα θα μπουν σε προθεσμιακή κατάθεση του εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου.

Οι μετοχές Alpha που απέκτησαν τα unit linked της Credit Agricole

Αντίστοιχη κίνηση μπορεί να γίνει και για μετοχές Alpha Bank καθώς τα unit linked της Credit Agricole Life Greece κατείχαν ομόλογα κύριας εξασφάλισης της τράπεζας, ονομαστικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές.

Πρόκειται για αποταμιευτικά - ασφαλιστικά προϊόντα που διέθεσε στην αγορά η Credit Agricole Life μέσω της Εμπορικής πριν την πώλησή της στην Alpha και τα οποία επίσης δεν έχουν κινήσει διαδικασία αλλαγής του επενδυτικού τους χαρακτήρα.

Στελέχη της Alpha εκτιμούν ότι οι μετοχές που απέκτησαν λόγω της ανταλλαγής τα unit linked προγράμματα της Credit Agricole Life Greece δεν θα διατεθούν άμεσα στην αγορά.

Ματσάρουν την προσφορά από τα money markets funds οι ανάδοχοι

Προεργασία για την προσφορά που θα βγει από όσα ξένα money market funds απέκτησαν ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής μετοχές Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Eurobank έχουν κάνει και κάποιες από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, που λειτούργησαν στις ιδιωτικές τοποθετήσεις ως ανάδοχοι.

Με την προσφορά να είναι περίπου γνωστή, οι ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν προετοιμασθεί προκειμένου να την αντικρίσουν με πελάτες τους που επιθυμούν να αυξήσουν ή να κτίσουν θέσεις.

Υπάρχει περίπτωση τράπεζας, τα στελέχη της οποίας είχαν ενημερώσει, ήδη από την υποβολή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς τους κατόχους senior unsecured bonds που δεν μπορούν να διακρατούν μετοχές (π.χ money market funds), ότι υπάρχει η επιλογή, οι μετοχές που θα πάρουν να διακρατηθούν από τους book runners της έκδοσης.

Οι ανάδοχοι θα διαχειριστούν το pool των μετοχών οι οποίες συγκεντρώθηκαν από τους παραπάνω επενδυτές και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ρευστοποιούν και θα αποδίδουν το αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v