Ερχονται νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Με αυξήσεις των δημοτικών τελών αναζητούν την κάλυψη της τρύπας στους προϋπολογισμούς τους πολλές δημοτικές αρχές. Η χρεοκοπία του Δήμου Σαλαμίνας και ποιοι δήμοι έχουν ήδη επιβάλει τις νέες αυξήσεις. Γιατί θεωρούνται παράτυπες οι κινήσεις.

Ερχονται νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζουν πολλοί δήμοι.

Οι δήμοι που θα επιβάλουν αυτές τις αυξήσεις επικαλούνται την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα.

Μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, έχει σημάνει συναγερμός στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το έτος 2015.

Ο ίδιος δήμος έχει ήδη επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% και αναζητά άλλους τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του. Μεταξύ άλλων, προτείνεται δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως χορηγείται με δυσβάστακτο επιτόκιο 4,5% ή και μεγαλύτερο.

Μετά τον Δήμο της Σαλαμίνας ακολούθησε και ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο οποίος προχώρησε σε αυξήσεις της τάξεως του 10% μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ να αντιπροτείνει λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων χωρίς να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Στον Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκαν αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9%.

Ταυτόχρονα και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης επέβαλε δημοτικά τέλη τα οποία αυξήθηκαν για τις κατοικίες κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού, με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.

Γιατί θεωρείται παράτυπη η αύξηση

Σύμφωνα με τον AΝΤ1, η αύξηση αυτή στα δημοτικά τέλη θεωρείται παράτυπη αφού οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν στην κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του πρασίνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v