Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα έλθουν όταν ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός. Για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει ο κόσμος να βλέπει φως στο τούνελ. Οι ΗΠΑ θέλουν να πετύχει η Ελλάδα, τόνισε ο Ντέιβιντ Πιρς.

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο

Τον Μάρτιο του 2016 προσδιόρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος, ανοίγοντας, όπως είπε, έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών σχεδόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. Χωρίς να βάζει στο κάδρο μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, είπε πως για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ο κόσμος να βλέπει τα αποτελέσματα, να αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ.

«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής παραμέτρου, προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.

Εμμεσες αιχμές περιελάμβανε άλλωστε η ομιλία του και για τους κανόνες του «παιχνιδιού». Η εμπιστοσύνη είναι παράξενο αγαθό, είπε, όχι σαν τις ντομάτες ή το πετρέλαιο, όπου όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς, τόσο λιγότερο έχεις. Το ίδιο ισχύει για την αξιοπιστία και την αλληλεγγύη. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία όμως είναι έννοιες με αμφίδρομη διάσταση. Να ξέρουμε ότι ισχύουν οι κανόνες, ανέφερε αν και παραδέχτηκε ότι πρωτίστως αυτές οι έννοιες έλειπαν εντός της Ελλάδας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι αλλαγές συνιστούν ένα πολύπλοκο πρόβλημα που απαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είναι να κάνει κάποιος κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να πει ότι δεν έκανε πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεν μας εμπόδισαν οι θεσμοί...».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μην επιστρέψουμε στις λύσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις οποίες κλωτσούσαν τον τενεκέ πιο κάτω στον δρόμο. «Αν πάει η απόφαση αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ή το 2017, όλες οι αποφάσεις για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμιεύσεις θα πάνε επίσης αργότερα», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.

Ντέιβιντ Πιρς: Οι ΗΠΑ θέλουν να πετύχει η Ελλάδα

Καθώς η Ελλάδα βγαίνει από αυτή τη δεινή κατάσταση, εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της και να προχωρήσει σε ανάπτυξη και σταθερότητα, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς.

Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα προσελκύσει επενδυτές, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε.

Οι αλλαγές αυτές θα βελτιώσουν και τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε.

Ο κ. Πιρς υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την ανάκαμψη της Ελλάδας για τρεις λόγους:

- Για ανθρωπιστικούς λόγους. Όπως είπε, η μείωση του πλούτου ήταν πολύ μεγάλη. Χιλιάδες νέοι χρειάστηκε να φύγουν από τη χώρα. Καμιά άλλη προηγμένη χώρα δεν έχει βιώσει τέτοια ύφεση μεταπολεμικά, υπογράμμισε.

- Ανάγκη σταθερότητας: Η μακρά ύφεση οδηγεί σε συνεχιζόμενη κακουχία που μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, δεξιάς και αριστεράς. Η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική, ειδικά τώρα με την κρίση της Συρίας.

- Ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Η ΕΕ ήταν η βασική δύναμη που επωμίσθηκε την υποχρέωση να σταματήσει το αιματοκύλισμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ είναι και βασικός εταίρος των ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Πιρς.

Ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι κάποιος να τιμά τις δεσμεύσεις του, υπογραμμίζοντας ότι οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και ως διαμετακομιστικός κόμβος για ενέργεια, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πετύχει η Ελλάδα. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει πιο δυνατή και να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v