Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανική αγορά τεχνολογίας: Γιατί άντεξε το 2015

Με ρυθμό περί το 9% κινήθηκε το 2015 η ελληνική αγορά λιανικής στα τεχνολογικά προϊόντα. Γιατί προβλέπεται πως θα υποχωρήσει το 2016. Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν, ποιοι υποχώρησαν.

Λιανική αγορά τεχνολογίας: Γιατί άντεξε το 2015

Οι επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», ύψους περί τα 45 εκατ. ευρώ, στήριξαν τη λιανική αγορά τεχνολογίας το 2015 και εν μέρει απορρόφησαν τους κραδασμούς από τα capital controls.

Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες των κεφαλαιακών ελέγχων, τον περασμένο Ιούλιο, είχε καταγραφεί και ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αγορών ακριβών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. 

Ετσι η λιανική αγορά τεχνολογίας κινείται με θετικό πρόσημο (περί το 9%), όταν, με βάση τα στοιχεία του ΕΙΤΟ (European IT Observatory), η συνολική ελληνική αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) θα κινηθεί φέτος πτωτικά για μία ακόμα χρονιά και θα προσεγγίσει τα 5,64 δισ. ευρώ έναντι 5,82 δισ. ευρώ το 2014. Στα συγκεκριμένα μεγέθη του 2015 συμπεριλαμβάνονται, πάντως, και περί τα 3,44 δισ. ευρώ από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Για το 2016, όμως, τα στελέχη των εταιρειών του κλάδου υποστηρίζουν πως η αγορά λιανικής στην τεχνολογία θα κινηθεί πτωτικά, με απώλειες περί το 5%. Για το σύνολο της αγοράς ΤΠΕ, το 2016 η πτώση θα περιοριστεί στο 1,3%, µε την αξία του κλάδου να ανέρχεται στα 5,565 δισ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις του ΕΙΤΟ και του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της λιανικής αγοράς ΤΠΕ και ψυχαγωγίας, που υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Public Χρήστος Καλογεράκης.

Η λιανική αγορά τεχνολογίας εκτιμάται στο ένα δισ. ευρώ και η αγορά ψυχαγωγίας (βιβλία, παιχνίδια, μουσική, κ.λπ.) σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Public αναφέρθηκε στις τάσεις συγκέντρωσης που καταγράφονται σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η αλυσίδα, από το βιβλίο μέχρι τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τα tablets. 

Στους μεγάλους χαμένους της κρίσης περιλαμβάνεται, πάντως, η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών (κονσόλες, λογισμικό παιχνιδιών και αξεσουάρ), η οποία από τα περίπου 110 εκατ. ευρώ ετησίως, που ήταν πριν από λίγα χρόνια, φέτος προβλέπεται πως θα κινηθεί κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις δέχεται -σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση- και η αγορά του βιβλίου, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. 

Το μερίδιο της Public στον τομέα του βιβλίου (φέτος προβλέπεται πως θα πωλήσει περί τα 3.500.000 βιβλία) αυξήθηκε το 2015 από 16% σε 20%, ενώ στην αγορά τεχνολογίας από 8% σε 12%. Κυρίαρχο (36%) μερίδιο κατέχει η αλυσίδα στον τομέα του gaming, στον οποίο συνεχίζει να επενδύει, όπως είπε χθες η διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v